3min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie & eerste indruk

Ik begin met de installatie van Ubuntu en doe zoals gewoonlijk een schone installatie. Op dit gebied zijn in deze release weer geen grote wijzigingen gemaakt. Het is nog steeds zo dat er wat mij betreft een klein foutje in de installatie zit. Er wordt namelijk eerst gevraagd of je tijdens de installatie updates wilt downloaden om te installeren, iets wat alleen mogelijk is met een internetverbinding. Het scherm daarna geeft pas de mogelijkheid om verbinding te maken met een WiFi-netwerk, wat dus niet echt handig is.


Verder is het nieuw dat de installatie pas lijkt te starten als echt alle informatie ingevuld is. Bij 12.10 en eerder begon de installatie direct na het partitioneren van de harde schijf en kon je de gebruikersaccount, regio-informatie en wat andere dingen gedurende de installatie invullen.

Een kleine opmerking voor NVIDIA-gebruikers: hoewel ik tijdens de installatie heb aangegeven dat ik ingesloten software mee wil installeren, werd de NVIDIA-driver niet geïnstalleerd, maar bleef de opensource-nouveaudriver actief. Na de installatie moet je dus zelf naar Software & Updates in System Settings en vervolgens naar het tabblad Additional Drivers en daar de NVIDIA-driver inschakelen.

Ook is het zo, wat nogal jammer is, dat Wubi niet meer werkt in Ubuntu 13.04. Met Wubi was het mogelijk om Ubuntu op een bestaande Windows-paritie te installeren zodat herpartitionering niet nodig was. Er zijn geen actieve ontwikkelaars meer voor dat project en door alle wijzigingen in Ubuntu 13.04 werkt het simpelweg niet meer. Daarom is besloten Wubi te verwijderen van de ISO. Dit zal de drempel voor Windows-gebruikers om Ubuntu uit te proberen helaas ongetwijfeld verhogen.

Launcher en Dash


Op de desktop zijn geen spectaculaire veranderingen gemaakt. Unity in vogelvlucht: de Launcher (de taakbalk) staat links, de global menubar nog altijd bovenaan, met de indicators (het systeemvak) rechtsboven in beeld. Wat opvalt is dat aan Unity een aantal iconen zijn toegevoegd en enkele zijn veranderd.

Bij de toegevoegde iconen aan de Unity-balk gaat het helaas om adware. Er is een pictogram voor de Amazon-webwinkel en voor de Ubuntu One-muziekwinkel. Het is overigens met twee klikken op de muis mogelijk om beide pictogrammen te verwijderen. Met de rechtermuisknop op het icoon drukken en vervolgens op Unlock from Launcher en het pictogram is weg.


Overigens is in Ubuntu 13.04 de backlight van pictogrammen in de Unity-launcher standaard uitgeschakeld. De achtergrond van de pictogrammen is nu dus doorzichtig en wordt alleen ingekleurd als het programma gestart wordt, wat het onderscheid tussen actieve en niet-actieve programma’s vergroot. Iets wat in 12.10 en eerder niet het geval was.

Met het icoon bovenaan de Launcher met het Ubuntu-logo kan het Dash geopend worden. Dit icoon heeft eveneens een nieuw uiterlijk gekregen en is nu consistenter met de vormgeving van de overige iconen (eerder was deze wat afgerond, maar heeft nu dezelfde vorm als de rest). Ook heeft het Ubuntu-logo een spin meegekregen.

Als we wat dieper graven in Unity, zien we nog wat dingen die zijn opgepoetst. Een voorbeeld daarvan is het Snap-effect. Als je een venster naar de linker- of rechterzijde van het scherm sleept, kun je deze ‘snappen’, zodat dit venster de helft van het scherm inneemt. Het effect bij dit snappen was altijd een oranje venster dat de nieuwe vorm van het venster aangeeft. Nu is dit veranderd in een oranje venster met een transparante kopie van het huidige venster, wat het geheel weer iets duidelijker maakt.