2min

Kleine maar zinvolle aanpassingen

Ondersteuning 7- en 8 inch-schermen


Microsoft heeft onder de motorkap gelukkig ook het een en ander aangepast. Zo is er vanaf Windows 8.1 ook ondersteuning voor tablets kleiner dan 10 inch. Hierdoor zullen we de komende tijd ook steeds meer Windows 8.1-tablets zien met kleinere schermen.

HiDPI-ondersteuning


Een andere goede vooruitgang is de komst van HiDPI-ondersteuning. HiDPI is een techniek waarbij hoge resoluties worden weergegeven als een lagere resolutie. De extra pixels worden daarbij gebruikt om het beeld scherper te maken, hierdoor lezen teksten bijvoorbeeld een heel stuk prettiger. Apple doet hetzelfde met hun Retina-schermen.

Direct opstarten naar desktop


In de inleiding al kort genoemd, maar voor de gebruikers die echt helemaal niets willen weten van Modern UI, is er nu de mogelijkheid om direct op te starten naar de desktop-omgeving. Je komt echter nooit helemaal van de Modern UI-af, daarvoor zit deze al te ver in Windows geïntegreerd, maar het nieuwe startscherm kan wel worden overgeslagen bij het opstarten. Deze optie is te vinden in het dialoogvenster van de eigenschappen van de taakbalk in de desktopomgeving.

Galerij functie voor vergrendelscherm


Het startscherm en vergrendelscherm hebben een aantal nieuwe functies gekregen. Een van de populaire functies die al in Windows 8 zat was Picture Password, een afbeeldingswachtwoord. Er wordt dan een afbeelding getoond en door daar op een bepaalde manier op te klikken of overheen te slepen wordt je account ontgrendeld. De manier van klikken en slepen kan je zelf instellen.

Nu wordt het vergrendelscherm verder uitgebreid met de mogelijkheid om Skype-gesprekken aan te nemen, ook al is het scherm vergrendeld. Zelfs de webcam kan worden ingeschakeld, bij het beeindigen van het Skype-gesprek is de account uiteraard nog steeds vergrendeld. Zelf een Skype-gesprek opstarten vanuit het vergendelscherm is niet mogelijk.

Een andere optie is de mogelijkheid om meerdere foto’s uit je lokale opslag of SkyDrive te gebruiken, waardoor je vergrendelscherm verandert in een fotogalerij.

Modern UI Control Panel


Microsoft heeft met de komst van Windows 8.1 opnieuw een lading configuratie-instellingen verplaatst van het oude vertrouwde configuratieschema naar het Modern UI Control Panel. Hierdoor is het nu nog makkelijker om op je tablet bepaalde instellingen aan te passen. Waarschijnlijk zal Microsoft in toekomstige versies steeds meer configuratie-instellingen blijven verplaatsen, totdat vrijwel alle instellingen die er toe doen in dat venster kunnen worden aangepast.

3D-printer ondersteuning


Windows 8.1 biedt nu ook ondersteuning voor 3D-printers. Hierdoor kan je direct vanuit Windows 8.1 3D-prints maken. Uiteraard moet de 3D-printer daarvoor wel overweg kunnen met de API van Microsoft. Het is een functie die waarschijnlijk nog niet extreem veel gebruikt zal worden, maar het begin is er.

Miracast streaming


Apple heeft met AirPlay een eigen standaard waarmee je audio en video kan streamen. Inmiddels is er met Miracast ook een tegenhanger van AirPlay waarmee je ook audio en video kan streamen via WiFi-direct naar apparaten die dit ondersteunen.

Windows 8.1 ondersteunt nu ook Miracast, waarmee de weg is vrijgemaakt om een serieuze standaard te scheppen.