3min

Conclusie

Microsoft heeft met Windows 8.1 de weg vervolgd die het met Windows 8 heeft ingeslagen, wel heeft het enkele concessies gedaan op basis van de kritiek die het bedrijf heeft ontvangen op de eerste versie, door een startknop toe te voegen en de mogelijkheid te bieden direct door te starten naar de desktop. Deze concessies zijn prima te begrijpen en hebben weinig impact op het besturingssysteem, uiteindelijk worden toch steeds meer zaken toegevoegd aan de Modern UI (het nieuwe startscherm) en verdwijnen er steeds meer functies uit de desktop, waardoor gebruikers toch vastzitten aan de Modern UI, welke dus ook niet volledig is uit te schakelen.

Van mij mag die transitie van de desktop naar de Modern UI best wel wat sneller gaan, Microsoft heeft ervoor gekozen om Windows meer tabletgeoriënteerd te maken, dat gebruikers hieraan moeten wennen is wel duidelijk want de verandering en de kritiek is groot en daarom doet Microsoft de transitie in kleine stapjes. Maar hierdoor ontstaan in sommige gevallen situaties die gewoon niet prettig of misschien zelfs wel verwarrend werken. Bijvoorbeeld met de achtergronden van de Modern UI en de Desktop. Deze kan je gelijktrekken maar als je in de Modern UI de achtergrond verandert, lopen ze weer niet gelijk, terwijl het gelijktrekken van deze achtergronden echt voor veel meer harmonie zorgt binnen Windows 8.

Als we verder kijken naar Windows 8.1 dan zien we gewoon heel veel verbeteringen, de gebruikerservaring van de Modern UI is opnieuw verbeterd met meer tegelformaten, betere mogelijkheden om meerdere apps naast elkaar te gebruiken op één beeldscherm, ook de toegang tot de lijst met alle apps is veel duidelijker geworden. Het navigeren binnen Windows 8.1 lijkt opnieuw soepeler te zijn geworden en het vinden van goede apps is door de nieuwe layout van Windows Store makkelijker geworden.

Het zoeken binnen Windows 8.1 is ook flink op de schop gegaan, voor het eerst ben ik zeer positief verrast door de integratie van de Bing-zoekmachine in een Microsoft product. Verder is de integratie van de SkyDrive eindelijk zoals het hoort: makkelijk en snel bestanden delen over al je apparaten zonder dat je hier handmatig allerlei handelingen voor moet verrichten. Eigenlijk heeft Microsoft met Windows 8.1 de hele Modern UI verder geperfectioneerd.

Ook onder de motorkap zijn veel verbeteringen doorgevoerd, zoals ondersteuning voor HiDPI, maar ook de ondersteuning van schermen kleiner dan 10 inch, waardoor tablets van 7 en 8 inch nu ook tot de mogelijkheden behoren. Voor tablet-gebruikers is het bovendien makkelijker geworden om je Windows 8.1-tablet te configureren, want het Configuratiescherm in de Modern UI is flink uitgebreid.

Gebruikers van Windows 8 kan ik dan ook echt aanraden om direct over te stappen op Windows 8.1, want het wordt er echt alleen maar beter op. Voor gebruikers van Windows 7 en ouder is de tijd nu ook wel rijp om je over te geven. Met Windows 8.1 zijn de grootste kritiekpunten weggewerkt, heeft Microsoft verbeteringen kunnen doorvoeren op basis van de massale gebruikerservaring en telemetrie-data en kunnen we wel stellen dat het systeem nu is wat Windows 8 al direct had moeten zijn.

Wel hoop ik dat de volgende versie, of dat nou 8.2 of 9.0 is, een grotere omslag wordt van de desktop naar de Modern UI, ik snap dat Microsoft het in stapjes doet om gebruikers te laten wennen, maar van mij mag de desktop in een hoger tempo worden uitgekleed, waarbij de Modern UI de primaire taken verder overneemt. Uiteindelijk zal de desktop nooit volledig verdwijnen, maar wel worden beperkt tot enkele basishandelingen als schijfbeheer en de mogelijkheid om echte games te draaien.
8.3
  • Meer tegelformaten;
  • Vernieuwde Windows Store;
  • Ondersteuning voor HiDPI;
  • Zoekfunctie met Bing- en SkyDrive-integratie werkt erg handig;
  • Eindelijk uitleg over hoe Windows 8 werkt…
  • …maar jammer dat de uitleg zo beperkt of te ver weggestopt is;
  • Achtergronden van Desktop en Modern UI had Microsoft gelijk moeten trekken;