Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

SSX blur is de nieuwste tak in de SSX reeks en draait om snowboarden en skiën. Tot zover niks nieuws. Wat wel nieuw is, is de besturing. Zoals bij zo’n beetje elke Wii titel wordt hier iets bijzonders mee gedaan en zo ook bij SSX. Het is de bedoeling dat je de nunchuck gebruikt om mee te sturen en de Wiimote voor tricks.

Tutorial


Omdat ik geen ervaring had met SSX, behalve een enkele keer op de PlayStation 2, ben ik niet op piste een begonnen maar heb ik eerst alle tutorials gevolgt. Ik begon met een simpel slalommetje om een beetje het sturen in de vingers te krijgen en geloof me, dat is ook nodig. Ik heb er maar liefst acht keer over gedaan om de slalom te halen. Het is namelijk de bedoeling dat als je scherp wilt sturen, je de nunchuck scheef houdt en dit voelt vooral in het begin nogal vreemd aan. Ook is het in de tutorial niet helemaal duidelijk hoe je moet slalommen, het wordt namelijk aangegeven met pijlen en omdat je moet wennen aan de besturing snap je soms niet helemaal of je er nu doorheen, er links langs of er rechts langs moet.

Vervolgens ga je nog meer tutorials doen natuurlijk, het blijft niet bij slalommen in dit spel. SSX draait om snelheid (de racevariant) en truukjes (de halfpipe). Tijdens andere tutorials leren ze je onder andere hoe de trickmeter werkt, hoe je simpele truukjes en grabs doet. Ook leer je hoe je echt vette supertruukjes doet waar je veel punten voor nodig hebt in je puntenmeter. Last but not least, leer je ook hoe je sneeuwballen kan gooien naar andere spelers om ze uit koers te halen.


Competities


Vervolgens begint het echte werk. Je kiest een personage en zijn bijbehorende board of ski’s in carreer mode en begint te spelen. Globaal heb je twee soorten wedstrijden. Eén draait puur om snelheid. Je moet zorgen dat je eerder beneden aan de piste ben dan je collega’s en je mag alles doen om dit te bewerkstelligen. Sneeuwballen gooien om ze uit koers te laten raken moet je dus niet schuwen. Zorg er wel voor dat ze niet pissig raken. Dit kan je zien aan een icoontje boven het hoofd van de character en deze zal er alles aan doen om je terug te kunnen pakken. Vergeet niet ook af en toe een truukje te doen. Als je dit niet doet kan je namelijk geen gebruik maken van de turbo, die gebruik maakt van je trickmeter.

Ook zijn er truukjes competities in een halfpipe. Dit vond ik persoonlijk bijzonder lastig. Het aantal punten wat je moet halen ligt bijhoorlijk hoog en er is natuurlijk een limiet ingesteld op de tijd die je hebt. Nadat je enkele voorrondes heb gewonnen mag je naar een finale. Als je deze wint mag je een peak verder om daar verder te spelen tegen moeilijkere tegenstanders. Ook kan je tijdens de carrière nieuwe uitrusting en characters vrijspelen.