3min

Tags in dit artikel

, , ,

Aan de slag

Het hoofdscherm van Foto’s op CD en DVD 7 is erg duidelijk opgebouwd. Links bevindt zich een preview van de huidige fotoshow, rechts bevinden zich de bestandsverkenner, opties en overgangen en onderaan bevindt zich de tijdlijn, het storyboard en een overzicht. Bij de installatie kan trouwens gekozen worden uit een lichte of een donkere skin.

Via de 1-click-functie wordt de MovieShow Maker gelanceerd. Via dit programma is het mogelijk om snel effecten, muziek en introtekst aan de foto- of videoshow toe te voegen. De preview wordt direct gerenderd. Dezelfde effecten en overgangen zijn beschikbaar vanuit de eigen interface van Foto’s op CD en DVD 7 via het storyboard of het rechtermenu en door ze op een foto te slepen worden ze direct van toepassing. Het is leuk om te zien dat er zoveel verschillende overgangen en effecten beschikbaar zijn, die ook nog eens niet allemaal alledaags zijn. Hetzelfde geldt overigens voor de onderschriften en intro- en outrotekst.

[center]Het hoofdvenster van Foto’s op CD en DVD 7[/center]

De op het storyboard geplaatste foto’s en eventueel video’s kunnen trouwens eenvoudig worden aangepast. Zo is het mogelijk om de foto te roteren, te optimaliseren door middel van de helderheid, het contrast en andere dingen aan te passen of in te zoomen met één klik. Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om foto’s samen te voegen tot één grote panoramafoto. Deze instellingen kunnen trouwens ook voor alle foto’s in één keer gedaan worden. Aan elke foto kan ook een eigen titel worden toegevoegd, ook daar kunnen weer legio effecten worden gekozen. Natuurlijk inclusief het soort lettertype en de kleur.

Zodra je klaar bent met het toevoegen van muziek, opnemen van geluid via de microfoon in Foto’s op CD en DVD, het importeren van foto’s van de scanner en effecten en dergelijke toevoegen, kun je de foto’s op een dvd of cd branden of ze online publiceren, waar ik later nog op terugkom. Maar niet voordat je natuurlijk een mooi dvd-menu hebt gekozen. Nu lijkt dat op het eerste gezicht alleen geschikt voor de beginner: je klikt op een vooraf ingesteld menu en klikt op branden. Maar niets is wat het lijkt, met de knop geavanceerd gaat namelijk een heel nieuwe wereld open.

[center]Het geavanceerde venster van de optie branden[/center]

Dan wordt het namelijk mogelijk om een introvideo erbij te doen, achtergrondgeluid en -video toe te voegen, de indeling van het menu te kiezen en een eigen bitmapafbeelding toe te voegen. Niet dat de standaardmenu’s sommige van deze opties niet bieden, maar zelf configureren is altijd leuker. Het menu kan direct worden bekeken en is te bedienen via de afstandsbediening of door simpelweg op de items te klikken met je muis.

Mocht je een functie niet kunnen vinden of uitleg erover willen krijgen, niet getreurd. Naast het standaard helpbestand dat bij bijna elk programma beschikbaar is, en dus ook bij MAGIX, zijn er ook verschillende video’s te bekijken die uitleg geven over de features van Foto’s op CD en DVD 7. Deze video’s kunnen ook in één keer worden bekeken bij het opstarten van het programma als inleidende video. Erg handig.