Inleiding

De AMD HD6800-serie bracht qua prijs mooie kaarten, maar deze videokaarten konden qua prestaties niet opboksen tegen de prestaties die nVidia leverde met haar high-end kaarten zoals de GTX580. De HD6950 is niet de ultieme kaart uit de HD6000-serie van AMD, dat is de HD6990.

Maar we gaan nu aan de slag met de HD6950, welke gebaseerd is op de Cayman-chip. Qua eigenschappen verschillen de HD6800- en HD6900-kaarten weinig van elkaar, de generatie is dezelfde en zo zijn ook de eigenschappen hetzelfde. Zo ondersteunt de HD6850 DiplayPort 1.2 en de HDMI 1.4a-standaard. Dankzij AMD’s HD3D worden ook 3D-schermen ondersteund door deze videokaart, zodat ook eventuele output in 3D-beelden mogelijk is met deze videokaart.Desalniettemin biedt de Cayman wel meer dan de Barts-chips uit de HD6800-serie van AMD. De architectuur van de GPU is flink aangepast en er is naast de hogere prestaties één belangrijke functie die de HD6800-serie moest ontberen, namelijk AMD PowerTune. Met deze techniek wordt het stroomverbruik flink verminderd als de kaart niet actief gebruikt wordt. Wanneer het nodig is worden de kloksnelheden en de stroomtoevoer echter flink opgeschroefd, zodat de kaart maximale prestaties kan leveren.

De HD6950 die wij ontvingen is van AMD en wordt niet in de winkels uitgebracht. Daarom kunnen we niet direct een prijs aan deze videokaart binden, maar vergelijkbare videokaarten van andere fabrikanten kosten ongeveer 230 euro.