Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruikservaring

Vooropgesteld, je moet gewend zijn aan grote telefoons om met de iPhone 8 Plus om te kunnen gaan. Anders moet je niet beginnen aan dit toestel. Met 1 hand bedienen is niet eenvoudig, ook niet als je de weergave verkleint met behulp van enkele tikken op de startknop. Gebruikers van grote toestellen zijn dit uiteraard al gewend, die zullen hun toestel vaak met twee handen bedienen. Er is echter een verschil tussen een groot paneel en een groot toestel. Samsung en andere smartphonefabrikanten hebben inmiddels bewezen dat het mogelijk is om vrij grote schermen in relatief kleine behuizingen te stoppen. Sterker nog Apple doet dat bij de iPhone X ook. Bij de iPhone 8 moet je het nog doen met de toch wel wat gedateerd ogende dikke bezels. Veel toestellen met grotere panelen dan de iPhone 8 Plus zijn onder de streep dan toch duidelijk kleiner.

Snelle en soepele bediening

De iPhone 8 Plus werkt erg soepel, wat grotendeels te danken is aan de combinatie van iOS 11 en de snelle Apple A11 Bionic processor. Ontgrendelen middels de vingerafdrukscanner onder de thuisknop werkt vrijwel altijd goed (waarmee het lijkt alsof die verder geoptimaliseerd is) en zorgt ook dat je ontzettend snel aan de slag kan met het toestel. Het helpt daarbij dat het apparaat op vrijwel elke manier snel en soepel werkt, waardoor het een genot is in gebruik. Al met al is het simpelweg een zeer snel apparaat.

Scherm en geluid

Het display is verder erg mooi. Ondanks dat het om een lcd-scherm gaat, valt op dat de kleurweergave alsnog erg mooi is. Apple neemt alleen de beste panelen af bij haar leveranciers, dat is bekend. Daarnaast zijn deze ook nog eens stuk voor stuk gekalibreerd. Hierdoor wordt het volledige sRGB-spectrum nagenoeg foutloos weergegeven, wat dan ook leidt tot fraaie plaatjes. De iPhone 8 Plus heeft aan de voorkant een stereospeaker zitten. Het geluid dat daaruit komt, klinkt goed. Van audioproblemen die eerder gemeld werden – en met iOS 11.0.2 opgelost zouden moeten zijn – hebben we niets gemerkt.

Ervaringen met de camera

De camera van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus is niet veranderd ten opzichte van die van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Vooral op softwarevlak behaalt Apple winst, in combinatie met de nieuwe ISP en de verbeterde autofocus-functie. Mede daardoor maakt de telefoon alsnog betere foto’s dan zijn voorganger. Op het gebied van de camera waren echter wel wat problemen te merken. Soms werkte hij niet soepel: op bepaalde momenten als we de camera opstartten, verscheen er geen scherp beeld, maar bleef het geheel uit focus. Het afsluiten van de camera-app en opnieuw starten losten deze problemen niet per se op. Een update is dus gewenst wat ons betreft (en is er wellicht al geweest tegen de tijd dat je dit leest). De selfiecamera werkt verder prima. Daar kwamen we dit probleem niet bij tegen. Hieronder een paar foto’s die we hebben gemaakt, zowel in situaties met veel als met weinig licht.