Inleiding

De ultrabook-markt wordt reeds jarenlang gedomineerd door Apple. Dit heeft meerdere redenen. Natuurlijk is er de reguliere aantrekkingskracht die het bedrijf uit Cupertino heeft. Apple is hip en voorlopig blijft dit ook wel zo, al moet wel duidelijk worden wat het terugtreden van topman Steve Jobs zal doen met het bedrijf.

Een andere, waarschijnlijk ook grote, reden voor het succes van Apple is dat er vooralsnog gewoon weinig spelers zijn op de markt voor ultrabooks. Hoewel de MacBook Air niet goedkoop lijkt, bijt de concurrentie zich toch stuk op deze prijs. Hardware in een kleine behuizing steken kost immers veel finesse bij het ontwerpen. Het boeltje moet immers goed gekoeld worden maar toch een degelijke snelheid kunnen bieden.Ook Apple heeft hier tijd voor nodig gehad, al zat men in den beginne al in de goede richting met de eerste MacBook Air, welke al direct een succes bleek. Na verloop van tijd wilde men echter meer prestaties. Verschillende updates van het systeem brengen ons nu bij de vierde versie van de MacBook Air. Er is een versie met een scherm van 13 inch, wat even groot is als de kleinste MacBook Pro. Interessanter is echter de 11 inch-variant, welke in werkelijkheid een scherm van 11,6 inch heeft.

Van Apple ontvingen wij dan ook de 11 inch-variant. Men kan hier kiezen voor een schijfruimte van 64 of 128 GB. Wij ontvingen de editie met 128 GB schijfruimte. Zoals je wellicht al gewend bent bij Apple, kan je de uitvoering van je laptop echter in een aantal details aanpassen. Zo kan de schijfruimte bijvoorbeeld uitgebreid worden tot 256 GB, al kost je dit wel een lieve duit.

Ook de processor kan worden gewijzigd. Normaal zit er een Core i5-processor met een kloksnelheid van 1,6 Ghz in het systeem, maar hoe eng het ook klinkt, er kan ook een Core i7-processor in de MacBook Air worden geplaatst. Hoe dit systeem zich houdt wat betreft koeling is ons onduidelijk. De processor draait echter op een snelheid van 1,8 Ghz dus het zal waarschijnlijk verantwoord zijn.Vanaf dit moment spreek ik van ‘de MacBook Air’, waarbij ik dan doel op de variant die Techzine ontving. Voor alle duidelijkheid; dit is de 11 inch-variant met een Core i5-processor welke draait op 1,6 Ghz Deze MacBook Air is verder voorzien van 4 GB DDR3 werkgeheugen.

Voor meer informatie over de uitvoeringen van de MacBook Air kan je terecht in de online Apple Store.

Specificaties

Model
Merk Apple
Type MacBook Air 11"
Processor
Processortype Intel Core i5
Kloksnelheid processor 1,6 GHz
Aantal cores 2
Aantal threads 4
Opslag
Harde schijf 128 GB
Toerental harde schijf
RAM 4 GB
Software
Besturingssysteem Mac OS X Lion (10.7.1)
Meegeleverde software
  • FaceTime HD
  • Mac App Store
  • iTunes
  • Safari
  • iLife ’11
  • Time Machine
Connectiviteit
Aantal USB-poorten 2
Aantal eSata-poorten
Uitbreidingsslots
Aantal Firewire-poorten
WiFi 802.11 a/b/g/n
Video-output Mini DisplayPort
Audio-output Ja
Bluetooth 2.1
Aantal ThunderBolt-poorten 1
Scherm
Resolutie 1366×768
Videokaart Intel HD Graphics
Schermgrootte 11,6 inch
Schermtype LED-verlicht met glossy coating
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 1,7 x 30 x 19,2 (LxBxD in centimeters)
Gewicht 1,08 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Aluminium