2min

Conclusie

De meeste mobiele providers zijn in principe wel trouw aan hun vaste klanten, door ze bij verlenging een kleine maandelijkse korting te geven, al geldt dat in ons onderzoek niet voor Vodafone en Hi. Ook is duidelijk te zien in de tabellen dat Tele2, T-Mobile en Vodafone veel hogere tarieven hanteren dan sommige webwinkels, terwijl je uiteindelijk exact hetzelfde geleverd krijgt, tegen ook dezelfde voorwaarden. Bij een gemiddeld abonnement en een populair nieuw high-end toestel ben je eigenlijk het goedkoopste uit als je na elke contractperiode overstapt naar een andere provider, alleen Tele2 is hierop de uitzondering, maar wel weer alleen als je via een webshop verlengt.

Winnaars

Als we kijken naar de winnaars in ons onderzoek, dan zijn dat eigenlijk de webwinkels die als tussenpersoon fungeren en gewoon betere aanbiedingen doen dan de providers zelf. Als we onder de providers een winnaar moeten aanwijzen, dan is dat ongetwijfeld Tele2, die komt duidelijk naar voren met de scherpste abonnementstarieven, ook al bieden ze dat niet direct zelf aan en moet het via een webshop worden afgesloten. Wat ook opmerkelijk is, is dat Tele2 geen eigen netwerk heeft, maar gebruik maakt van het netwerk van T-Mobile, maar toch de scherpte prijzen heeft.

Verliezers

We zouden kunnen stellen dat alle providers verliezers zijn, omdat ze allemaal duurder zijn dan de tussenhandel die hun producten eveneens verkoopt. Verder zijn wij niet helemaal te spreken over het huursysteem dat KPN hanteert bij de eigen abonnementen en die van Telfort en Hi. Voor degene die het niet weet, zowel Telfort als Hi is eigendom van KPN. Deze vorm is wel erg transparant omdat je weet wat je betaalt voor je toestel en voor je abonnement, op het eind kan je dan je toestel alsnog van de provider kopen, maar het bedrag is niet van tevoren vastgesteld. De provider kan dat bedrag op elk moment wijzigen en verhogen. KPN zou er goed aan doen om dat op voorhand vast te stellen op bijvoorbeeld 1 euro. Het huursysteem zorgt er overigens niet voor dat de prijzen dalen, KPN, Hi en Telfort zitten ruim boven de totaal en de maandelijkse tarieven van Tele2, T-Mobile en Vodafone. Wij zien voor de consument eigenlijk geen voordeel bij het huursysteem. Zeker niet omdat KPN nog rustig 70 of 100 euro vraagt voor het toestel na contractperiode.

Andere toestellen zoals de HTC One en iPhone 5

De tarieven voor de HTC One hebben we weliswaar niet opgenomen in dit artikel, maar we verzekeren onze lezers ervan dat deze een identiek beeld geven, weliswaar met andere prijzen.

Wat betreft de iPhone 5, een ander populair toestel, hiervoor moet altijd eenmalig een bedrag van boven de 100 euro worden betaald en het verschil tussen nieuw en verlengen is wel aanwezig, maar lang niet zo groot. We vonden dit toestel echter niet representatief voor ons onderzoek omdat het alweer 9 maanden op de markt is en binnenkort de opvolger wordt verwacht, die ongetwijfeld zal binnenkomen op een hoger prijspunt.