Abonneer je gratis op Techzine!

Accessoires, design & uiterlijk

Accessoires


Sony levert de Xperia Z1 Compact met een handige Transfer Cable waarmee je in combinatie met de Xperia Transfer-app makkelijk data vanuit je huidige smartphone kunt overzetten. In combinatie met veel telefoons kan dat overigens ook draadloos, maar in het geval van een iPhone heb je bijvoorbeeld deze kabel nodig om de apparaten met elkaar te pairen, de werkelijke overdracht van gegevens verloopt wel draadloos. Dat maakt een overstap natuurlijk wel een stuk prettiger.

Dingen die je bijvoorbeeld vanaf een iPhone over kunt zetten zijn: contacten, belgeschiedenis, gesprekken, kalenderafspraken, notities, bladwijzers, foto’s, apps en muziek. Mits voor alles voldoende ruimte is, natuurlijk. Het installeren van apps moet helaas wel handmatig, je kan niet in één klap alle aangedragen apps laten installeren. Het is wel handig dat de Xperia Transfer-app bekijkt welke applicaties je gebruikte op je oude toestel.

Verder vind je in de verpakking een bundeltje met handleidingen, een netstroomadapter met usb-ingang en een bijbehorende USB-kabel. De adapter heeft een output van 1.500 mA.Sony levert in dit geval dus geen headset mee.


Design


De Xperia Z1 Compact lijkt in veel opzichten exact op zijn grote broer, afgezien van de afmetingen, natuurlijk. De telefoon is kleiner, maar wel dikker. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat er ongeveer dezelfde hardware is gebruikt als bij de Xperia Z1, maar dat die onderdelen op een kleiner oppervlak moeten worden geplaatst. Ook moet de passieve koeling wellicht wat meer ruimte krijgen.

Sony heeft ons een zwarte variant van de Xperia Z1 Compact gestuurd, maar op het Mobile World Congress heb ik ook de overige kleuren bekeken. Ik moet zeggen dat deze ook zeker niet misstaan als je van wat kleur houdt. De Xperia Z1 Compact is gewoon een stijlvolle, nette en desgewenst opvallende telefoon.

Uiterlijk


De randen rondom het scherm zijn relatief dik. In feite zijn ze even dik als bij de Xperia Z1, maar omdat de telefoon kleiner is, is de verhouding tot het gehele apparaat natuurlijk anders. Op de voorkant vinden we een camera en een speaker. Sony maakt gebruik van Android-knoppen die op het scherm worden weergegeven.Op de zijkanten zijn drie klepjes geplaatst, waarachter de micro USB-, micro SD- en microsim-poort geplaatst zijn. Sony heeft gekozen om deze zaken af te dekken met klepjes, omdat deze smartphone waterdicht is. Op de linkerzijde zit een aansluiting om de Xperia Z1 Compact in een bureaulader te plaatsen. In de hoek rechtsonder zitten twee inkepingen waarin een polsbandje kan worden bevestigd, Sony levert zo’n bandje echter niet mee.

Alle knoppen zijn op de rechterzijde geplaatst, hier zit de welbekende aan/uit-knop, een volumeschakelaar en een cameraknop. Bovenop het toestel zit een poort voor de headset, onderop een brede gril waarachter de speaker en primaire microfoon zijn verwerkt. Een tweede microfoon zit op de achterkant, evenals de camera en LED-flitser.De Xperia Z1 Compact kan niet worden geopend. Het is dus niet mogelijk om snel van accu te verwisselen of om deze überhaupt eenvoudig te vervangen.