Abonneer je gratis op Techzine!

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


De Xperia Z1 Compact bevat aan de onderzijde een brede gril, waarachter zich de speaker bevindt. Deze speaker weet geen indrukwekkend geluid voort te brengen, maar het is wel genoeg voor een ruime voldoende. Lage tonen zijn relatief goed aanwezig en het geluid is redelijk helder.


Er zit echter weinig kracht in het geluid en dat is met de xLOUD-filter nog wel een beetje op te pompen, maar het maakt geen wereld van verschil. Sony heeft het volume wellicht beperkt om vervorming of andere ongewenste neveneffecten te voorkomen.

Scherm


Het Triluminos-scherm van 4,3 inch in de Xperia Z1 heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels, ofwel HD. Dat komt neer op 342 pixels per inch en in feite is dat al meer dan genoeg om een voldoende scherpe display te hebben. Een Full HD-scherm op deze grootte zou regelrechte onzin zijn, waarschijnlijk zie je het verschil in pixels namelijk niet. Wel zou je het verschil opmerken dankzij een verkorte accuduur.


De Triluminos-techniek van Sony zou volgens het bedrijf zelf een groter kleurenspectrum en daarmee een grotere mate van kleurechtheid moeten bieden. Tegelijkertijd moet de kleur zwart ook gewoon goed worden weergegeven. Ik kan dit beamen. Het scherm oogt prima, wat betreft kleuren, maar ook helderheid. Zwart oogt inderdaad niet als een donkere grijstint, maar gewoon als diepzwart. Tegelijkertijd hoeft er over de kijkhoek eveneens niet geklaagd te worden.

Sony maakt zoals gewoonlijk geen gebruik van Gorilla Glass. Dat blijft jammer en niet alleen vanwege de gerenommeerde stevigheid van die bescherming, maar ook omdat vingervlekken aardig zichtbaar blijven bij de Xperia Z1 Compact. Verder is de protectie niet slecht. Het scherm kent ook een speciale handschoen-mode waarbij je het touchscreen kunt gebruiken met handschoenen aan.

Accuduur


Sony heeft de accu voorzien van een capaciteit van 2.300 mAh. Dat is voor een smartphone met deze schermgrootte aanzienlijk wat lading, maar gezien de hardware valt het wel weer mee. Ook heb je nog de Stamina-mode, waarmee je je accuduur kunt verlengen doordat bepaalde zaken worden uitgeschakeld wanneer het scherm gedeactiveerd is. Sony meldt dat je je accuduur kunt verviervoudigen dankzij deze functionaliteit. In de praktijk is de besparing zeker merkbaar, een verviervoudiging haal ik niet. Toch blijft dit een nuttige toevoeging.


In onze accutest zal de Stamina-mode echter weinig verschil maken, omdat de telefoon actief gebruikt wordt. We spelen een uur lang een video af met een bepaalde schermhelderheid. Ook andere instellingen worden gelijkgetrokken zodat de vergelijking met andere toestellen zo treffend mogelijk is. YouTube is de enige actieve applicatie.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De Sony Xperia Z1 Compact moet 15 procent van de accu aanspreken om een uur lang een video op het scherm te kunnen toveren. Dat is toch wel erg veel van het goede voor deze test, maar door de krachtige en dus niet energiezuinige hardware is het wel te verklaren.

Bij normaal gebruik merk ik wel dat de Stamina Mode echt zijn vruchten afwerpt. Het is ook handig dat je via een widget een schatting kunt zien van hoe lang je nog met de huidige lading vooruit kunt, doorgaans lukte het mij zonder al te veel moeite wel om twee dagen op een lading te overleven. Als je veel gebruikmaakt van de smartphone moet je echter uitgaan van een volle dag.