Abonneer je gratis op Techzine!

Prestaties (systeem)

Sony koos met de Xperia Z1 Compact voor een andere aanpak dan concurrentie zoals HTC, LG en Samsung. Die bedrijven hebben niet alleen in het formaat van hun mini-varianten gesneden, maar ook in de specificaties. Sony deed dat alleen op het gebied waar het echt nodig was om een kleine variant te ontwikkelen en dat is het schermformaat.

De Xperia Z1 Compact beschikt namelijk wel over een Snapdragon 800-chipset en dat was ten tijde van de aankondiging de beste chipset die beschikbaar was. Dat verwachten we dan ook terug te zien in de resultaten.

Algemeen


In AnTuTu X Benchmark laat de Xperia-smartphone duidelijk zien dat die verwachting niet onterecht is. Hoewel de Xperia Z1 Compact in verhouding met de andere Snapdragon 800-toestellen het minst presteert, is er nog altijd een aanzienlijk gat met de concurrentie. Dat is zeker het geval als je de mini-varianten van HTC en Samsung bekijkt. De LG G2 mini is nog niet op de markt en hebben we nog niet kunnen testen.

Benchmark: AnTuTu X Benchmark – Total


Processor


Het verschil met de overige Snapdragon 800-toestellen is niet veroorzaakt door de processor, want zowel in AnTuTu X Benchmark als Geekbench weet de Xperia Z1 Compact een nieuwe topscore te overhandigen. Ook de tests van het werkgeheugen en I/O worden goed afgerond.

Benchmark: AnTuTu X Benchmark – CPUBenchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


UX


Waar de Xperia Z1 Compact relatief slecht scoort is de UX-test. In deze test wordt de gebruikservaring gemeten, hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het vloeiend wisselen tussen applicaties of de benodigde tijd voor het uitvoeren van bepaalde commando’s.

Benchmark: AnTuTu X Benchmark – UX


Resumerend mag Sony trots zijn op deze prestatie. Het was nog geen enkele fabrikant gelukt om wat prestaties betreft een degelijke mini-variant van een vlaggenschip te maken en Sony laat zien dat dit wel degelijk tot de mogelijkheden behoort.