3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & aanvullende functies

Gebruikservaring


Het spelen van games met GBA4iOS voelt natuurlijk niet helemaal aan zoals bij een echte Game Boy. Dat kan ook niet zonder de iconische behuizing en fysieke knoppen. Doordat je verschillende skins kunt selecteren kan je de ervaring wel wat persoonlijker maken, maar persoonlijk houd ik het gewoon bij de standaardskins.

De interface bestaat uit de bekende knoppen van de Game Boy, plus een aparte Menu-knop met functies voor GBA4iOS zelf. Afhankelijk van het platform waarvoor je ROM bedoeld is, wordt de skin van de emulator ook aangepast, dat zie je hieronder. Zoals aangegeven kan je ook zelf skins selecteren.


Tijdens het spelen valt op dat de vierpuntsdruktoets een lastig onderdeel moet zijn geweest om te programmeren. Soms heb ik bijvoorbeeld het de bedoeling om naar rechts te drukken en reageert het spel alsof ik naar boven of beneden druk. Het gebeurt vaak genoeg om als een ergernis te benoemen. Wel kan je door tussen twee pijltjes in te drukken bijvoorbeeld linksboven als richting invoeren.

Een beetje verwarrend is het opslaan van spellen. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om via de Menu-knop een zogenaamde State te laden of op te slaan. Je hebt in het spel zelf echter ook vaak de optie om de voortgang op te slaan. Ik raad je echter toch aan om de functie van GBA4iOS te gebruiken omdat deze sneller en uitgebreider is, over dat laatste verderop op deze pagina meer.


De meesten zullen de mogelijkheid om de snelheid van het spel op te voeren ook wel kunnen waarderen. In spellen zoals de Pokémon-reeks, waar je veel moet rondlopen, komt dat bijvoorbeeld erg goed van pas omdat je dan minder tijd kwijt bent.

Aanvullende functies


De meest opvallende aanvullende functie die GBA4iOS biedt is de synchronisatie via Dropbox. Als je GBA4iOS toegang geeft tot je Dropbox-account, kan je savegames daar laten wegschrijven. Heb je meerdere iDevices, bijvoorbeeld een iPad en iPhone, dan kan je op deze manier je savegames laten synchroniseren. Het viel me wel op dat je daarvoor terug naar het hoofdmenu moet gaan, het gebeurt niet automatisch als je een nieuwe State aanmaakt. Er is ook een autosave-functie, maar voor de zekerheid raad ik aan om gewoon ook handmatig op te slaan.

In sommige gevallen kan het handig zijn om de functie Sustain a button in te schakelen. Doe je dat, dan kan je vervolgens aangeven welke knop vastgehouden moet worden. Je schakelt deze functie uit door opnieuw naar het menu te gaan, op de Sustain-optie te klikken en dan op iets anders dan een knop te drukken.


Ook kun je Cheats invoeren. Dat doe je aan de hand van codes van Action Replay, Code Breaker, GameShark of Game Genie. Persoonlijk speel ik games liever zoals ze bedoeld zijn, maar ik heb het wel uitgeprobeerd voor dit artikel en kan bevestigen dat het werkt.

Als laatste is er de mogelijkheid om met een fysieke controller te spelen, mocht je die in je bezit hebben. In het menu van GBA4iOS kan je de knoppen daarvoor toewijzen.