3min

Tags in dit artikel

, ,

Conclusie

Ik wil deze conclusie beginnen met de vermelding dat ik hoge verwachtingen had na de aankondiging van de Gear Fit. Samsung wist het product goed te presenteren en het leek erop dat er goed was nagedacht over de vormgeving en toepassingen. Voornamelijk in dat laatste opzicht stelt het Koreaanse bedrijf teleur, getuige de voorgaande pagina’s in dit artikel.

De Gear Fit is wat uiterlijk betreft voor mij dé smartwatch van het moment. Dankzij het gebogen AMOLED-scherm waar de kleuren vanaf spatten heeft het horloge een grote aantrekkingskracht. De accuduur van het horloge is in vergelijking met de Galaxy Gear ook zeker niet slecht te noemen, je kan op een acculading meerdere dagen vooruit. Dat is zonder twijfel mede te danken aan het op maat gemaakte lichtgewicht-besturingssysteem.

Helaas houden de positieve woorden daarmee op. Hoe mooi het uiterlijk ook is, uiteindelijk gaat het er vooral om of de Gear Fit functioneel gezien wat toevoegt en daarop is het antwoord twijfelachtig. De meldingen vanuit apps zijn handig, ware het niet dat je bij vervolgmeldingen steeds enkel de eerste melding van een specifieke app te zien krijgt. Een bug, of er is totaal niet over nagedacht.

In eerste instantie kondigde Samsung het horloge aan met enkel de mogelijkheid om het scherm horizontaal te oriënteren. Dat ziet er op afbeeldingen gaaf uit, maar vanwege de bouw van het menselijk lichaam is het totaal niet praktisch, tenzij je bereid bent het horloge aan de binnenkant van je pols te dragen. Daarvoor vond ik de Gear Fit echter te dik. De verticale oriëntatie van het scherm werkt beter, maar dan past er weer erg weinig tekst op één regel. Dat het horloge met een apart opzetstukje moet worden opgeladen is ook niet de ideale oplossing.

Op andere gebieden slaat Samsung de plank al helemaal mis. De fitness-toepassingen zijn zeer matig uitgewerkt: de stappenteller is rijkelijk inaccuraat en de samenwerking met S Health is gewoon om treurig van te worden: activiteiten worden steeds stopgezet en de vastgelegde waarden van de hartslag zijn niet inzichtelijk op de telefoon. Mensen met een Galaxy-toestel zonder S Health zijn aangewezen op Fitness with Gear, wat een zeer karige vervanger is, terwijl S Health zijn werk al niet goed doet.

Apps van derden zijn bovendien onhandig bij installatie omdat je in feite twee apps moet installeren, ze worden weggestopt in een slecht ontworpen overzicht en de kwaliteit is bovendien nog minder goed dan Samsung’s eigen apps. Dat kan je in het begin misschien ook wel verwachten, het zou nog kunnen verbeteren.

De Gear Fit maakt vooral één ding duidelijk: Voor wearables met displays is het gewoon afwachten tot Google’s eigen aangepaste Android-versie klaar is. Fabrikanten krijgen het zelf niet voor elkaar om zowel de hard- als software in orde te krijgen.

Qua hardware is de Gear Fit nog best aardig en zeker wel een stap in de goede richting. De software zorgt er echter voor dat ik het horloge aan niemand kan aanraden. Al helemaal niet voor de adviesprijs van 200 euro. Ik kan voor de Gear Fit enkel hopen dat Samsung nog heel wat softwarematige verbeteringen zal uitbrengen.
6.0
  • Meerdere dagen op één acculading;
  • Verwisselbare polsbanden;
  • Prachtig gebogen scherm..
  • ..resolutie en schermgrootte mogen echter opgeschroefd worden;
  • Scherm vaak onbedoeld ingeschakeld;
  • Onhandige lader, elegantere oplossing is gewenst;
  • Werkt enkel met een beperkt aantal Galaxy-smartphones;
  • Stappenteller en hartslagmeter zijn inaccuraat;
  • Samenwerking met S Health op telefoon is slecht;
  • Fitness with Gear geen goede vervanger van S Health;
  • Apps van derden zijn matig en installatieprocedure is onhandig;