4min

Gebruikservaring, software & coprocessor


Gebruikservaring


Voor mij was het de grote vraag of de iPhone 6 niet te groot is. Ik vond de iPhone 5 en 5S handzaam vanwege het scherm waarbij je met je duim overal bij kon, maar is dat bij de iPhone 6 ook nog wel zo? Het scherm wordt immers 0,7 inch groter en dat is best een flinke stap, tevens moet je nog makkelijk bij de Touch ID-knop kunnen. Natuurlijk heeft iedereen verschillende handen en voor het mannelijke geslacht is de grootte van mijn handen redelijk gemiddeld.

Na langere tijd gebruik te hebben gemaakt van de iPhone 6 kan ik stellen dat ik het scherm persoonlijk een fractie te groot vind om nog comfortabel en handzaam te noemen. Ik kom met mijn duim zonder strekken of aanpassing van de greep doorgaans net niet in de overstaande hoeken. Natuurlijk heeft een groot scherm zijn voordelen, handzaamheid vind ik persoonlijk echter wel een belangrijk punt: ik moet mijn telefoon ten allen tijde kunnen besturen.


Apple heeft overigens wel een nieuwe optie genaamd Reachability ingebouwd. Door tweemaal op de Touch ID-knop te tikken -dus niet drukken- wordt de schermweergave aangepast en komt het bovenste deel van het scherm in de onderste helft te staan, zoals in de screenshots te zien is. De dubbele tik op de knop werkt feilloos en dat is bij andere merken doorgaans wel anders. Het is een creatieve oplossing die ervoor zorgt dat je overal bij kunt, weliswaar met een omweg. Het scheelt ook al veel dat er sinds iOS 7 ondersteuning is voor veegbewegingen om een scherm terug en vooruit te gaan binnen een app.

De Touch ID-knop werd met de iPhone 5S geïntroduceerd en is wat mij betreft echt een integraal onderdeel van de ervaring geworden. Je ontgrendelt je toestel snel en eenvoudig en je doet makkelijk aankopen in de App Store. Met iOS 8 stelt Apple de verificatiemethode ook open voor ontwikkelaars, waardoor je bijvoorbeeld snel je mobiel bankieren-app kan openen. Ook komt Apple met een eigen betaalplatform genaamd Apple Pay, waarbij met een NFC-chip wordt betaald, deze functie is exclusief voor de nieuwe iPhones omdat eerdere modellen geen NFC aan boord hadden. Helaas wordt Apple Pay in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten uitgerold en is het onduidelijk of het platform ook naar Europa komt. Apple Pay is dus geen reden om de iPhone 6 aan te schaffen.


Software


De iPhone 6 wordt geleverd met iOS 8 als besturingssysteem en dat is vanzelfsprekend de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Volgens Apple is dit de grootste iOS-update tot op heden, bijvoorbeeld dankzij de toevoeging van HomeKit en HealthKit. Techzine publiceerde al een recensie over het besturingssysteem en kwam tot de conclusie dat de ware kracht van iOS 8 in de komende maanden naar boven moet komen. Apple faciliteert nieuwe mogelijkheden, maar laat het over aan ontwikkelaars om daar gebruik van te maken.

Qua software is er afgezien van de al besproken Reachability-optie niet veel dat de iPhone 6 meer kan dan de iPhone 5S. Je kan voor een indruk van de software op de iPhone 6 dus gewoon terecht bij de recensie van iOS 8.

Een kleine aanpassing die Apple bij de iPhone 6 heeft gedaan is nog Display Zoom, waarmee de gebruiker kan kiezen tussen twee weergaven voor de interface. Je hebt de keuze tussen standaard en ingezoomd. Kies je voor standaard, dan heb je in vergelijking met de andere optie bijvoorbeeld een extra horizontale rij iconen op het hoofdscherm en worden elementen kleiner weergegeven in andere apps als Berichten en Mail.


M8-coprocessor


De iPhone 5S is voorzien van de M7-coprocessor die bewegingen kan vastleggen, gezette stappen in het bijzonder. Dit gebeurt met een zeer laag energieverbruik op basis van de geïntegreerde accelerometer, het kompas en de gyroscoop. Dit is een functie die er inmiddels al een jaar lang in slaagt om mij bewuster te maken van mijn activiteit. Voor anderen is het wellicht anders, maar voor mij is het een motivatie om meer stappen te zetten als ik zie dat ik tot op heden een lamlendige dag doormaak.

Met de iPhone 6 introduceert Apple de M8-coprocessor, met enkele nieuwe mogelijkheden. Deze chip kan nu op basis van de bewegingen die het toestel vaststelt ook bepalen dat er gefietst of gerend wordt. Apple introduceert in de iPhone 6 ook een barometer-sensor, waarmee de smartphone op basis van luchtdruk kan vaststellen dat je een klimmende of dalende beweging maakt. Alle vergaarde informatie wordt uiteraard verzameld in de Health-app van iOS 8.