4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


De Sony Xperia Z2 vond ik door de grootte redelijk onhandelbaar, het toestel is niet goed met één hand te gebruiken. Omdat de Xperia Z3 in alle opzichten een fractie kleiner is, is het bij deze smartphone ook iets beter gesteld. Dat betekent overigens niet dat het toestel met één hand te besturen is, ik kom met mijn duim bijvoorbeeld echt niet in de tegenoverstaande bovenste hoek van het scherm. Sony negeert deze klacht helaas vrijwel volledig en heeft hier in Android dus ook geen aanpassingen voor doorgevoerd. Het toetsenbord heeft wel een eenhandige optie, maar deze is niet bepaald makkelijk te activeren: daarvoor moet je gaan graven in de Instellingen-app. Gelukkig is er ook de Xperia Z3 Compact voor mensen als ik.

Naast de Xperia Z3 is er ook de veel kleinere maar even krachtige Xperia Z3 Compact

Wat ook opvallend is, is dat de accu-indicator van de Xperia Z3 tijdens het laden al lang voordat de accu 100 procent is opgeladen naar groen licht verspringt. Dit is geen groot probleem, maar opmerkelijk is het wel.

De Xperia Z3 voelt snel aan, maar dat kan gezien de hardware ook geen verrassing zijn. Bij de Xperia Z2 had ik de klacht dat het inladen van sommige schermen wat traag leek te verlopen, vermoedelijk door te lang durende animaties. Wat de onderliggende reden ook is, bij de Xperia Z3 heeft Sony daar wat aan gedaan. Daardoor voelt de Xperia Z3 een tikkeltje sneller aan dan de Xperia Z2.


Sony voorziet de Xperia Z3 van Android 4.4 KitKat. Dat is de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem van Google, maar eerlijk is eerlijk: dit is een koud kunstje, KitKat is inmiddels al een jaar geleden beschikbaar gesteld. Sony kan met de volgende versie van Android weer aantonen hoe het gesteld is met de prestige op dit gebied, vaak laat het Japanse bedrijf niet heel lang op zich wachten met het aanleveren van nieuwe updates voor de topmodellen.


Interface


In vergelijking met de Xperia Z2 is het aantal iconen per bladzijde in het app-overzicht gelijk gebleven, maar ze worden een stuk groter weergegeven. Daardoor zal je ze wellicht sneller herkennen, maar ik vind het wel ook net wat rommeliger ogen. In het hoofdscherm zijn twee kleine wijzigingen doorgevoerd: links onderaan wordt niet meer het Google Chrome-icoon weergegeven, maar een volledige map met Google-applicaties. Dit kan je zelf natuurlijk wijzigen, mocht je dat willen. De indicator van de homescreen-pagina staat niet meer boven- maar onderaan. In mijn optiek veel logischer en het onderdeel lijkt daar ook minder plaats in te nemen.

Verder zijn er nog wat kleine verschillen in kleurgebruik, maar persoonlijk vind ik deze en de genoemde wijzigingen stuk voor stuk minieme details. Sony heeft verzaakt om echte wijzigingen door te voeren op plaatsen waar het misschien juist gewenst was. Ik vind de iconen van Sony’s eigen apps bijvoorbeeld niet meer passen bij de platgeslagen interface. Ook vind ik het ergerlijk dat het scherm ruimte biedt voor vijf rijen met schakelaars in het notificatiecentrum, maar dat er een limiet van vier rijen geldt, zodoende passen twee van de achttien schakelaars hier niet in. Ik kan hier geen logische reden voor bedenken.


Software


Sony heeft zich de afgelopen tijd bij mij gemanifesteerd als een partij die relatief veel bloatware bij zijn smartphones meelevert. Daar komt met de Xperia Z3 helaas geen verandering in: standaard staan er al 57 applicaties op het apparaat. Van de geleverde 16GB aan opslagruimte blijft zodoende ook een dikke 10GB over voor de gebruiker.

Het meeleveren van applicaties vind ik niet per definitie een slechte zaak, maar de bewuste apps moeten wel wat toevoegen. In dat opzicht is de Xperia Z3 wel een verbetering ten opzichte van de Xperia Z2, zo is bijvoorbeeld NeoReader eindelijk achterwege gelaten. Ook de Vine- en Pixlr Express-apps, gratis te downloaden in Google Play, laat Sony ditmaal achterwege. Wel keren bijvoorbeeld de apps van Facebook, File Commander, OfficeSuite en TrackID terug.

Ondanks het verdwijnen van een klein aantal apps zijn er dus alsnog meer applicaties en dat komt doordat er dus ook weer dingen zijn toegevoegd. Het gaat bijvoorbeeld om de eigen Lifelog- en Live on YouTube-app, naast de apps van AVG en Kobo. Ik zou het prettiger vinden als Sony de keuze aan de gebruiker zou laten en bij installatie zou vragen welke apps voorgeïnstalleerd moeten worden. Wel is het zo dat een deel van de toegevoegde apps te verwijderen zijn.

Een PlayStation 4 in de Xperia Z3


De Xperia Z3 bevat net als zijn voorgangers een PlayStation-app, maar deze heeft wel een hele belangrijke nieuwe mogelijkheid. Je kan met de Xperia Z3 namelijk je PlayStation 4-spellen op afstand spelen. Wil iemand anders dus de TV gebruiken terwijl jij aan het spelen bent, dan kan je het spel gewoon overnemen op je smartphone.


Deze functie werkt enkel via hetzelfde WiFi-netwerk en wordt niet door alle games ondersteund, maar het blijft desondanks een mooie toevoeging. Sony is de enige partij die deze functie kan verzorgen en buit dit nu dus ook eindelijk uit. Voor optimaal gebruik is er ook een accessoire waarmee je de Xperia Z3 op een DualShock 4-controller kunt bevestigen, maar dit is geen vereiste.

Sony rolt deze mogelijkheid pas in november uit, we hebben voor dit artikel de mogelijkheid dus niet kunnen testen.