4min

Gebruikservaring

Rond scherm stelt teleur


Het grootste nadeel van de Moto 360 is het scherm. De resolutie is met 320 bij 290 pixels op 1,56 inch bijvoorbeeld absoluut niet toereikend. Per inch zie je 205 pixels en dat is gewoon te weinig voor een apparaat dat je ongeveer even dicht bij je gezicht houdt als een smartphone. Ter vergelijk: de nog niet verschenen Apple Watch heeft een pixeldichtheid van 261 en 299 pixels per inch voor respectievelijk de grote en kleine variant.


De lage pixeldichtheid uit zich in iconen en teksten die vaak wat onscherp worden weergegeven. Ook merkte ik eerder in dit artikel al op dat de scherpe rand rondom het scherm ervoor zorgt dat het beeld wat lullig wordt gebroken, daardoor wordt onder andere het raster van pixels pijnlijk goed zichtbaar. Aan de hand van de lichtsensor in de zwarte balk onder het scherm wordt de schermverlichting aangepast, wat zeker ’s nachts een fijne toevoeging is.

Ik heb tijdens het gebruik ook de zogenaamde Ambient Mode ingeschakeld, waarbij het scherm na gebruik in een mode met een laag verbruik springt maar nog wel actief blijft. Uiteindelijk gaat het scherm alsnog uit, maar de wijzerplaat blijft hierdoor langer zichtbaar. Ik ben eigenlijk van mening dat je ten allen tijde de huidige tijd moet kunnen aflezen en niet zou moeten wachten totdat het scherm weer ingeschakeld is, Motorola komt me met deze Ambient Mode enigszins tegemoet. Deze mode is natuurlijk wel intensiever voor de accu.

Vertraging bij gebruik, notificaties & hartslagmeter


Het valt tijdens gebruik ook op dat de Moto 360 nogal eens last heeft van vertraging. Veeg je door de verschillende kaarten, dan zal je bij een wat hogere handelingssnelheid al gauw tegen haperingen aanlopen. Dat is op zich ook niet zo’n wonder: de OMAP 3-chipset in de Moto 360 stamt al uit 2010 en is dus gewoon al stokoud. Waarom Motorola voor deze chipset gekozen heeft is me echter een raadsel.

Bij het ontvangen van nieuwe notificaties zal de Moto 360 kort trillen om je aandacht te vragen. Dat zal je telefoon echter ook doen, wat mij persoonlijk al snel gaat irriteren als ik veel notificaties ontvang. Gelukkig is er de mogelijkheid om op je telefoon aan te geven dat enkel het horloge moet trillen bij de ontvangst van notificaties, uiteraard kan je ook per app aangeven of je er notificaties van wilt ontvangen.


Het horloge beschikt over een hartslagmeter. Dit is een leuke toevoeging voor bij activiteiten, maar in mijn optiek is het ook voor het dagelijks leven een goed hulpstuk om een kijkje in je eigen gezondheid te nemen. Ware het echter niet dat de Moto 360 je hartslag niet met een bepaalde interval automatisch meet, je moet dit echt zelf initiëren en dat zullen veel mensen gewoon niet voor een langere tijd doen. De hartslagmeter van ons recensie-exemplaar werkte in eerste instantie met geen mogelijkheid, na het installeren van een firmware-update draaide het plots als een zonnetje.

Waterdicht


Motorola is erin geslaagd om de Moto 360 van een IP67-certificering te voorzien. Dat betekent dat het horloge minstens een half uur kan bivakkeren op maximaal een meter diepte en zodoende dompeldicht is. Daarom kan je de Moto 360 ook prima dragen als je gaat douchen of zwemmen. Dat het leren bandje daar wel flink onder te leiden heeft mag natuurlijk wel duidelijk zijn. Motorola raadt dan ook niet aan om dit bandje aan vocht bloot te stellen, maar het is in ieder geval fijn dat de Moto 360 niet direct kapot is als deze met water in aanraking komt.


Accuduur & opladen


Al bij de eerste recensies van de Moto 360 werd geklaagd over de accuduur van het toestel, welke volgens de auteurs flink tekort schoot. Reviewers klaagden dat ze het horloge meer dan tweemaal per dag moesten opladen. Gelukkig heeft Motorola het een en ander kunnen oplossen met updates en kan je inmiddels zeker één dag op een acculading vooruit. Op een tweede dag hoef je echt niet te rekenen, het advies is gewoon om het horloge ’s nachts op te laden.

Het opladen gebeurt met een draadloze lader waar je het horloge in moet plaatsen. Er verschijnt vervolgens een indicator op het scherm, waardoor je snel kan zien hoe vol de accu momenteel is. Het opladen gebeurt vrij snel, in een uurtje ga je van 0 naar 100. Tijdens het laden kan je het horloge helaas niet gebruiken. Waarom het niet mogelijk is om de Moto 360 dan te gebruiken is me niet duidelijk, maar wellicht heeft het met oververhitting te maken: de Moto 360 wordt redelijk warm tijdens het opladen.

Dat je een specifieke lader nodig hebt, betekent natuurlijk ook dat je niet zomaar een lader van iemand anders kunt lenen om de Moto 360 op te laden. Ondanks dat de Moto 360 de Qi-standaard voor draadloos laden ondersteunt, waarschuwt Motorola dat je het horloge niet met een andere lader moet opladen. De meegeleverde lader is namelijk voorzien van bescherming voor overbelasting van de accu bij het opladen. Aangezien de accucapaciteit al vrij miniem is, raad ik je aan deze niet ook nog eens zelf te gaan verpesten.