4min

Gebruikservaring, interface & software


Gebruikservaring


De Galaxy S5 mini heeft voor mij persoonlijk best een prettig formaat, omdat het toestel met één hand goed te bedienen is. Dat is een groot verschil ten opzichte van veel dure smartphones die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen. Een groot scherm is wat mij betreft niet in alle opzichten beter, want de handzaamheid gaat erop achteruit.

Dat gezegd hebbende moet ik wel opmerken dat de Galaxy S5 mini in regulier gebruik niet bepaald de snelste is. Het toestel komt bijzonder traag uit de slaapstand, dat kan vaak echt seconden duren, zie ook onderstaande video voor een indruk van dit probleem.


Android draait verder ook niet heel soepel, maar het tempo is op dit moment nog net acceptabel. Dat kan na verloop van tijd natuurlijk wel veranderen, maar met een update zou Samsung misschien ook juist wat extra optimalisaties kunnen doorvoeren. Op dit moment is de Galaxy S5 mini voorzien van Android 4.4 KitKat, maar er wordt zonder twijfel hard gewerkt aan een update naar Android 5.0 Lollipop.

Zoals we inmiddels van Samsung’s smartphones gewend zijn is de vingerafdrukscanner onder het scherm niet bepaald gebruiksvriendelijk. Dat komt doordat deze scanner werkt door middel van een vegende beweging, in plaats van dat je je vinger gewoon op de scanner kan laten rusten. De beweging kan te snel, langzaam, stotterend of schuin verlopen en dat gebeurt dan ook erg vaak. In de basis is een vingerafdrukscanner een prettige methode om je toestel te beveiligen tegen binnendringers terwijl je zelf makkelijk en snel binnen kunt komen, maar Samsung’s implementatie is gewoon niet goed. Als ik deze telefoon zelf zou kopen, zou ik absoluut niet voor het gebruik van de scanner opteren.

De toevoeging van de hartslagmeter is net als die van de vingerafdrukscanner weinig zinnig te noemen. Ditmaal niet omdat de sensor niet goed werkt, maar gewoon omdat ik me niet kan voorstellen dat mensen er echt gebruik van maken. Tijdens activiteiten wil je veel liever constante metingen, maar deze sensor zit niet constant op je huid en kan dus alleen metingen uitvoeren wanneer je daar zelf moeite voor doet. Ik denk ook niet dat er veel mensen zijn die uit zichzelf handmatig metingen gaan uitvoeren. Dergelijke sensoren zijn in smartwatches gewoon absoluut meer op hun plek.


Interface: Samsung TouchWiz


Zoals gebruikelijk bij Samsung’s Androids wordt de software voorzien van de TouchWiz-skin. De afgelopen jaren is die interface steeds uitgebreider en zwaarder geworden, maar met de Galaxy S5 heeft Samsung getracht het omgekeerde voor elkaar te krijgen. Maar zoals hierboven aangegeven draait de Galaxy S5 mini zeker niet altijd even soepel.

In vergelijking met eerdere versies van TouchWiz is de skin wat het uiterlijk betreft wel een gigantische verademing. Samsung heeft de trend om interfaces platter te maken omarmd en gebruikt vrolijke en aantrekkelijke kleuren om het uiterlijk aan te kleden.

Er zijn nog wel wat pijnpunten, zoals de Instellingen-app: standaard één lange lijst met onderdelen. In totaal zijn het er maar liefst 60, daar is de chaotische Instellingen-app van Windows Phone zelfs niets bij. 12 van die opties komen overigens tweemaal voor in de lijst omdat Samsung de mogelijkheid biedt om 12 menu’s uit te lichten en bovenaan weer te geven zodat je er snel bij kunt. Daarmee wordt de lijst dus aanzienlijk langer. Eventueel heb je ook een raster- of tabbladweergave die de lijst wel iets overzichtelijker maakt, maar het blijft natuurlijk heel wat.

De interface is ten opzichte van de Galaxy S5 ook wel wat aangepast, zo is er geen My Magazine-interface, wat ik totaal geen gemis kan noemen. My Magazine wordt bij de Galaxy S5 als eerste tabblad toegevoegd en biedt de mogelijkheid om via een aantal bronnen updates over nieuws en vanuit sociale netwerken in te zien. Er zitten een aantal haken en ogen aan My Magazine, waardoor je ook prima zonder kunt.


Software


Standaard bevat de Galaxy S5 mini 41 applicaties en dat is niet veel, zeker niet vergeleken met eerdere toestellen van Samsung. Zaken die Samsung standaard toevoegt aan Android zijn bijvoorbeeld Dropbox, Flipboard, Mijn bestanden, Samsung GO, Smart Remote, S Health, S Planner en S Voice.

De meeste toegevoegde zaken spreken voor zich. Bij Dropbox word je gezegend met gratis 50GB aan opslagruimte, tenzij je dat aanbod van Samsung al eens eerder hebt ingelost. Ik heb dat al jaren terug gedaan en mag er nu helaas geen gebruik meer van maken.

Samsung GO is een vrij verouderde app waarin nieuws, tweets, polls, trailers en andere zaken in worden getoond, waarschijnlijk gebruik je deze app maximaal één keer, omdat deze gigantisch traag is en een onhandige interface heeft. Deze app is totaal niet aangepast op het huidige uiterlijk van TouchWiz.

Met Smart Remote kan je verscheidene apparaten met een infrarood-ontvanger besturen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een airco, radio of TV. Het instellen kost wat moeite, maar in principe kan je vervolgens wel makkelijk je apparaten via één ‘afstandsbediening’ besturen omdat de Galaxy S5 mini een infraroodzender heeft.