Abonneer je gratis op Techzine!

Scherm: prima helderheid en contrast

Net als eerdere Samsung smartphones, zijn ook de Galaxy A3 en A5 voorzien van Samsung’s eigen Amoled schermtechnologie. De 4,5 inch Galaxy A3 kan een resolutie tonen van 960×540, iets wat we tegenwoordig niet zo vaak meer tegenkomen bij telefoons in het middensegment, eerder bij budget toestellen. Er zijn zelfs al budgettelefoons die een hogere schermresolutie hebben, zoals 1280 x 720. De Galaxy A5 heeft die resolutie gelukkig wel en heeft daardoor een pixeldichtheid van 294ppi, terwijl de Galaxy A3 niet verder komt dan 245 pixels per inch.

Beide toestellen maken nog gebruik van PenTile Matrix technologie in hun beeldschermen. Dit heeft helaas ook een negatief effect op de algehele beeldkwaliteit. Als je een goed oog hebt, kan je zelfs zien dat de tekst niet altijd even scherp wordt getoond als dat je zou verwachten van een moderne smartphone. Dit is met name bij de A3 het geval omdat die een lagere resolute heeft dan de Galaxy A5. De meest andere smartphones die in hetzelfde prijssegment zitten als de Galaxy A3 en A5 zijn in staat om net wat scherper beeld te genereren dan deze twee van Samsung.


Gelukkig zijn de meeste andere aspecten die de schermkwaliteit bepalen, vrij goed. Ik heb een SpectraCal C6 colorimeter gebruikt om de maximale schermhelderheid in kaart te brengen evenals het contrast en de kleurreproductie. Die meetapparatuur liet mij zien dat de Galaxy A3 een maximale helderheid van 480cd/m2 kan tonen terwijl de Galaxy A5 er een schepje bovenop doet en zelfs 500cd/m2 haalt. Prima resultaten die ervoor zorgen dat beide modellen goed bruikbaar zijn in direct zonlicht.


Als gevolg van de gebruikte Amoled-technologie, waar geen backlight wordt gebruikt, zijn de contrastwaarden ook erg goed. Kleuren zien er levendig uit en zwart is dan ook echt zwart, niet donkergrijs. De accuraatheid van kleurreproductie laat helaas te wensen over. Gelukkig is dit alleen van belang voor mensen die erg gebrand zijn op perfecte kleuren van foto’s of videomateriaal.