3min

Uiterlijk: weinig nieuws onder de zon

Vergeleken met zijn voorganger is over het uiterlijk van de LG G4 niet veel nieuws te melden. De vorm van het toestel is nagenoeg identiek, afgezien van de iets forsere afmetingen. De smartphone heeft opnieuw een afgeronde achterzijde en de knoppen zijn opnieuw enkel op de achterkant geplaatst.

Dat de G4 qua uiterlijk vertoon niet zoveel anders is als zijn voorganger, is overigens niet per definitie slecht. Apple flikt al jarenlang hetzelfde kunstje door de S-modellen van exact hetzelfde uiterlijk te voorzien, terwijl andere concurrenten zich vaak ook maar van kleine wijzigingen bedienen.

De G4 is dankzij de schermgrootte van 5,5 inch natuurlijk een vrij fors toestel. Dat het een stuk erger kan heeft Apple met de iPhone 6 Plus echter bewezen: dat toestel heeft een identieke schermgrootte maar is een centimeter langer. In de breedte scheelt het niet veel. Hoe dan ook is de G4 voor de gemiddelde persoon absoluut niet met één hand te besturen. Daar kom je tegenwoordig ook nauwelijks meer onderuit, fabrikanten zijn van mening dat we grote schermen willen en de handzaamheid daarvoor graag opofferen. Wellicht ben ik daarop dan wel een uitzondering.


Zoals op de vorige pagina al aangehaald werd is de behuizing van de G4 gemaakt van plastic. Bij de goedkopere variant is de achterkant voorzien van een voelbaar patroon met ruitjes. De duurdere variant heeft een achterzijde van leer, waarvan LG beweert dat het de hoogst beschikbare kwaliteit is. Het leer is echter wel vrij strak gespannen, waardoor het qua gevoel ook gewoon een imitatie van plastic had kunnen zijn, zoals Samsung destijds met de Galaxy Note 3 flikte. Hoewel het natuurlijk goed bedoeld is, is dit dus een gemiste kans. LG komt absoluut niet in de buurt van het hoogwaardige gevoel dat je krijgt bij materialen zoals het hout dat Motorola op de achterzijde van de meest recente Moto X plaatste, of het glas en metaal dat de concurrenten gebruiken.

De voorkant van de G4 bestaat voornamelijk uit de display. Erboven zitten de nodige sensoren, een accu-indicator, speaker en front-camera. Onder het scherm zit nog een vrij groot stuk loze behuizing, waarop LG het eigen logo heeft afgebeeld.


De achterkant is vergeleken met de G3 identiek. De cameralens zit centraal bovenaan, geflankeerd door respectievelijk de laser autofocus en een dubbele LED-flitser. Onder de camera bevinden zich drie knoppen. De buitenste knoppen kunnen onder andere gebruikt worden voor het regelen van het volume, de middelste voor het in- en uitschakelen van het toestel. Links onderaan de achterzijde heeft de G4 een uitsparing voor de speaker.

Op de bovenkant van het toestel zit een infraroodzender en een secundaire microfoon. Onderop zit een aansluiting voor een headset, de primaire microfoon en een USB-poort. De zijdes van het toestel zijn ontzien van knoppen en aansluitingen.


In tegenstelling tot alle concurrerende toestellen is de G4 uitgerust met een achterkant die afneembaar is. Op deze manier kan je een microSD- en SIM-kaartje plaatsen en de accu vervangen. Hoewel dit laatste -afgezien van alle iPhones- in het verleden doodgewoon was, is dat verrassend genoeg inmiddels uitgegroeid tot een unieke feature voor de G4. Veel fabrikanten hebben deze mogelijkheid laten vallen om hun toestellen dunner en steviger te kunnen maken, of zelfs waterdicht zoals in het geval van Sony’s Xperia Z-reeks.