3min

Hardware & specificaties

LG zoekt al jarenlang met veel plezier de nieuwste hardware voor de topmodellen uit. Bij de G4 doet het Zuid-Koreaanse merk juist een beetje tegendraads. Waar HTC en Sony voor de Snapdragon 810 van Qualcomm kozen, houdt LG het bij de minder capabele Snapdragon 808.

Ter informatie: de Snapdragon 808 en 810 hebben vier energiezuinige Cortex A53-rekenkernen, maar respectievelijk twee en vier krachtige Cortex A57-kernen. Daar komt nog bovenop dat alle rekenkernen van de Snapdragon 808 een lagere kloksnelheid hebben. Maar er zijn ook voordelen, zo klagen eigenaars van toestellen met de Snapdragon 810 veelvuldig over oververhittingsverschijnselen.

De chipset wordt verder vergezeld van 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte. De G4 komt wat opslagruimte betreft slechts in één variant, maar is nog wel uit te breiden met een microSD-kaartje met maximaal 128GB aan ruimte.


Waar de keuze voor de chipset dus enigszins terughoudend is, pakt LG wel uit met het scherm. Het betreft -net als bij de G3- een IPS LCD-scherm met een formaat van 5,5 inch en een Quad HD-resolutie, ofwel 1440 bij 2560 pixels. Daarmee kom je op maar liefst 538 pixels per inch. Het grote verschil met de G3 zit echter niet in de eigenschappen op papier, de kleuren en het contrast zijn aanzienlijk verbeterd, maar daarover verderop in dit artikel meer.

De camerasensor is ook een upgrade ondergaan. Deze bevat meer megapixels, maar is ook qua formaat gegroeid. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: de grootte van de individuele pixels op de sensor is veel belangrijker dan het aantal megapixels op zichzelf. De theorie is als volgt: hoe groter de pixels, hoe meer licht ze opvangen en hoe beter de uiteindelijke foto daardoor zal zijn. Hoewel bij de G4 zowel de sensorgrootte als het aantal megapixels toenemen, worden ook de individuele pixels groter en dat is absoluut een goede zaak. Nu selfies in het leven van veel mensen een grote rol spelen, heeft LG ervoor gekozen om de camera op de voorzijde een flinke upgrade te geven: van 2,1 naar maar liefst 8 megapixels.

Een aantal tekortkomingen


Hoewel de LG G4 een aardig compleet toestel is, zijn er natuurlijk wel dingen die we missen. Samsung slaagde er bij de Galaxy S6 bijvoorbeeld in om ondersteuning voor maar liefst twee types draadloze opladers in te bouwen, waar de LG G4 geen enkele vorm ondersteunt. Wel kan de G4 gebruikmaken van Quick Charge 2.0, maar het Zuid-Koreaanse merk levert standaard opmerkelijk genoeg geen oplader mee die deze standaard ook ondersteunt.

Verder hadden een goede vingerafdrukscanner en een waterdichte behuizing absoluut niet misstaan.

Specificaties


Model
Merk LG
Model G4
Hardware
Chipset Qualcomm Snapdragon 808
Processor Quad-core Cortex A53
Dual-core Cortex A57
Kloksnelheid processor Cortex A53: 1,44 GHz
Cortex A57: 1,82 GHz
Grafische processor Adreno 418
Opslag & geheugen
Interne opslag 32GB
Vrije ruimte 21,98 GB
Micro SD-poort
RAM 3GB
Display
Schermgrootte 5,5 inch
Bescherming Gorilla Glass 3
Schermtype IPS LCD
Schermresolutie 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 538 pixels per inch
Connectiviteit
Ondersteuning voor 4G
Ondersteuning voor 4G+
Bluetooth
NFC
Infrarood
Draadloos laden ingebouwd
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Aansluitingen micro USB 2.0
Audio Dubbele microfoon, speaker
Camera
Resolutie primaire camera 16 megapixel
Flitser , dubbel
Slowmotionvideo’s
Full HD (1080p) @ 60FPS
Ultra HD (2160p) @ 30FPS
Optische fotostabilisatie
Optische videostabilisatie
Front facing camera (8 megapixel)
Software
Besturingssysteem Android 5.1 Lollipop
Accu
Batterij 3000 mAh
Spreektijd 19 uur
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 148,9 x 76,1 x 6,3 – 9,8 mm
Gewicht 155 gram
Beschikbare kleuren Leer: bruin, rood en zwart
Plastic: goud, grijs en wit
Waterdicht