3min

Camera met variabel diafragma

De belangrijkste innovatie van dit toestel is zonder twijfel de camera. Belangrijkste vernieuwing hierin is het variabel diafragma. De camera beschikt over 12 megapixels en kan tussen twee verschillende diafragma’s schakelen; f/1.5 en f/2.4. Een diafragma van f/1.5 is uitermate geschikt om foto’s te maken in een donkere omgeving, maar bij fel licht werkt zo’n diafragma juist averechts, aldus Samsung. Daarom is er een tweede diafragmastand toegevoegd aan de camera van f/2.4, hiermee kan je in situaties met veel licht nog steeds goede scherpe foto’s maken. Hoewel de theorie goed klinkt zijn wij nog niet overtuigd. In de praktijk werkt het automatisch schakelen tussen de twee diafragma’s nog helemaal niet zo goed. Als we in de Pro-modus handmatig wisselen tussen de diafragma’s dan werkt het prima en zien we ook zeker verschil. Als we het toestel echter automatisch laten kiezen, wat in 99,9 procent van de gevallen zal gebeuren, dan merken we juist geen verschil. We zien nog ruimte voor verbeteringen middels firmware-updates en anders is het vooral een handige feature voor de marketingafdeling van Samsung. Met het diafragma van f/1.5 kan je in elk geval wel mooie foto’s schieten in donkere omgevingen, wat zeker in deze tijd van het jaar wat meer voorkomt dan in de zomer. Hier zijn we ook zeker dik tevreden over, al merken we wel dat de iPhone X of de Pixel 2 het ook niet onaardig doen en je echt op zoek moet naar verschillen. Voor de meeste gebruikers zijn deze verschillen echter verwaarloosbaar. De Samsung Galaxy S9 schiet snel goede foto’s zonder al te veel ruis, dat is duidelijk het sterke punt van de camera. Het algoritme dat Samsung heeft ontwikkeld om de foto’s achteraf te verbeteren is redelijk agressief en in sommige gevallen levert dit een beter resultaat op, maar soms werkt het ook averechts. Verder is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

Slowmotion

Een andere nieuwe camerafeature is slowmotion. Je denkt nu wellicht dat dit niet nieuw is, dat bestaat immers al jaren. Dat klopt, maar Samsung heeft hier een paar forse verbeteringen in weten te realiseren. Zo kan Samsung nu in Full HD (1080p) slowmotion video’s opnemen met 240 beelden per seconde. De meeste toestellen doen dit in maximaal 720p. In 720p kan Samsung iets wat nog geen enkele andere camera op de markt kan, namelijk een slowmotion video opnemen met 960 beelden per seconde. Laat het even op je inwerken, 960 beelden per seconde, daarmee kan de Samsung Galaxy S9 een video van 0,2 seconden uitsmeren over 6 seconden. Het effect dat je hiermee kan bereiken is echt erg fraai. In de juiste omstandigheden kan je bijvoorbeeld echt heel mooi zien hoe een waterballon openspat. Het enige nadeel is dat de omstandigheden echt perfect moeten zijn. De timing moet precies kloppen. Het toestel kan maximaal 0,2 seconden vertragen, daarna moet het toestel de beelden verwerken. Hiervoor is aparte DRAM toegevoegd aan de camera. Dit kost ongeveer 3 seconden en dan kan het weer 0,2 seconden vertragen. Je timing moet met het opnemen dus perfect zijn en de actie moet ook snel zijn. Wel heeft Samsung zijn best gedaan om een hulpfunctie toe te voegen, die automatisch detecteert wanneer er beweging is en de slowmotion start. Bij stilstaande situaties zoals een waterballon is dit mogelijk, maar bij bewegende acties of vuurwerk lijkt dit onbegonnen werk. Wellicht dat Samsung deze feature in de toekomst verder kan uitbreiden, waardoor het geheel iets bruikbaarder wordt.

Selfies

De camera aan de voorzijde is bij de Samsung Galaxy S9 identiek aan die van de Galaxy S8. Het maken van selfies werkt wat ons betreft nog steeds prima. Wat ons wel nog steeds stoort is die feature die vooral in Azië heel populair schijnt te zijn, de automatische facelift feature, waardoor je er tien jaar jonger uit zou zien. Standaard heeft Samsung deze feature opnieuw ingeschakeld, wat ons betreft mag die heel snel verdwijnen of optioneel worden.