4min

Detectie en app

Kijken we naar de detectie, dan maakt de Arlo Pro 2 zoals we al hebben aangehaald gebruik van een PIR-sensor. Dit type sensor zit niet in de lens ingebouwd, maar in het geval van deze camera eronder. PIR staat voor Passive InfraRed. Dit type sensor meet infraroodstraling die wordt uitgezonden. Mensen en dieren stralen dit uit, een gordijn of een takje niet. Op deze manier voorkom je veel onnodige triggers van je camera. Zeker bij een apparaat dat op een accu werkt, is iedere keer dat hij niet aan hoeft te gaan, mooi meegenomen. Naast de PIR-sensor, kun je de Arlo Pro 2 ook laten triggeren door audiodetectie. De camera beschikt over two-way audio overigens, dus zowel een microfoon als een luidspreker.

In de praktijk is het raadzaam om bij het plaatsen goed te kijken naar de gevoeligheid van de camera’s. Standaard staat de bewegingsdetectie bij ons op 80 procent. Dan is de Arlo Pro 2 nogal trigger happy, om maar eens een foute woordgrap te gebruiken. Duizenden meldingen in een paar weken is geen uitzondering, met name op een van de twee locaties waar we de camera’s opgehangen hebben. Dat is op zich raar, want die camera lijkt continu getriggerd te worden door een takje dat door het beeld gaat. Dat zou niet moeten kunnen, aangezien we hier te maken hebben met detectie middels een PIR-sensor, niet met softwarematige bewegingsdetectie die pixelveranderingen registreert. Het kan de audiodetectie niet zijn, want die hebben we uitgeschakeld en er lopen zeker niet zoveel warmbloedige wezens langs de camera. De gevoeligheid stevig terugdraaien lost dit probleem op overigens.

Playback

De filmpjes die worden opgenomen vertonen weinig framedrops en zijn in het algemeen soepel afspeelbaar. Je kunt video’s downloaden, maar ook delen of als favoriet markeren. Het is tot slot ook mogelijk om een filmpje aan Netgear te doneren voor onderzoek. Je kunt overigens ook volledige apparaten delen met door jezelf geselecteerde personen. Een laatste puntje met betrekking tot detectie is dat je de Arlo Pro 2’s het best niet achter glas zet, om ze naar buiten te laten kijken. Bij weinig licht zorgen de IR-leds ervoor dat je niet veel hebt aan het beeld en de PIR-sensor heeft ook niet veel zin achter glas.

App

Tot slot kijken we ook nog even naar de app waarmee je de Arlo Pro 2 (en eerdere modellen) beheert. Die is in de afgelopen jaren eigenlijk niet veel veranderd, valt ons op. Dat is op zich niet erg overigens, want de app werkt zeker niet slecht. De beelden van de verschillende camera’s worden op de voorgrond gezet, zoals het hoort. Dat is immers waar het om draait bij camera’s.

In een tabblad ernaast kom je in de bibliotheek terecht. Daar zie je alle clips onder elkaar staan. Zeker als je vier camera’s hebt zoals wij, zie je hier al snel door de bomen het bos niet meer. Een selectievakje voor de camera’s die je wilt zien, was handig geweest in dit scherm. Je kunt overigens wel via de feed op het startscherm alleen de beelden van een enkele camera op een rijtje krijgen, maar soms willen we ook meerdere camera’s kunnen selecteren en daarvan de opnames zien. Dat lijkt niet mogelijk te zijn. Het minst overzichtelijke deel van de app tref je aan onder het tabblad Modus. Dat is op zichzelf al een term die niet bij iedereen meteen een duidelijk beeld oproept. Je kunt hier zaken zoals triggers en wat er vervolgens moet gebeuren instellen. Hier kun je bijvoorbeeld ook geofencing instellen. Daarmee kun je de camera’s alleen laten opnemen als de app doorgeeft dat je weg bent.

Veel lagen

Het onoverzichtelijke van dit deel zit hem in de diepte van de menu’s. Dat werkt eigenlijk nooit echt lekker in een app, is onze ervaring. Je verdwaalt dan als het ware. Daarnaast is het standaard ook niet bepaald duidelijk wie nu precies wat doet. Op een van de niveaus kom je onderstaande lijst tegen:

Je kunt in de laag eronder overigens wel de naam van de actie aanpassen, maar het was natuurlijk handiger geweest als die regel dynamisch meegaat met de naam die je aan de camera’s geeft. Gek genoeg kun je pas helemaal op de onderste laag het alarm van het basisstation in- of uitschakelen, per camera. Dat lijkt ons toch een iets prominenter plekje te verdienen. Dat geldt eigenlijk voor de meeste zaken die op dit laagste niveau staan. Standaard krijg je overigens van alle detecties ook een push-melding. Dat hebben wij heel snel uitgezet, maar als je de camera’s eenmaal optimaal hebt geconfigureerd en ze dus geen onnodige meldingen geven, zou je kunnen overwegen dit ingeschakeld te laten. Ook dan is onze ervaring dat je er snel genoeg van hebt. Je hoeft niet iedereen te zien die wordt gedetecteerd en je eigen huisdieren heb je op een gegeven moment ook wel gezien. Een iets slimmer onderscheid tussen het soort detectie zou handig zijn hier, iets wat je bij sommige concurrenten in de ip-camera-markt al wel ziet (bijvoorbeeld Foscam en Nest). Wil of kun je geen app gebruiken, dan voorziet Netgear ook in een volledige webinterface, waar je nagenoeg dezelfde mogelijkheden hebt.