Abonneer je gratis op Techzine!

Het einde van de extreme koeling

Tegenwoordig val je op door excentriek te zijn. Je zult dingen moeten bedenken die anderen nog niet op die manier hebben uitgevoerd. Pas dan ben je innovatief en wellicht zelfs revolutionair bezig. Zo is het ook in de IT-wereld waar de technologie zich dagelijks verder ontwikkeld. In het afgelopen decennium mogen we stellen dat de computerwereld een behoorlijk sprong heeft gemaakt. Zou "640k genoegen moeten zijn" in 1981, spreken we nu van terabytes en zelfs de yottabyte bestaat (10008 byte).


Innovatie?


Als ik rond hetzelfde jaartal met een dergelijk koeler als ik vandaag bekijken zo willen verkoper zou iedereen me voor gek verklaren. Wat nu een redelijk ‘ingeburgerde’ koeler is zou toentertijd als ‘overdreven, duur en absurd’ worden geprofileerd. Hier moet natuurlijk wel aan te gevoegd worden dat met van de term ‘heat-pipes’ in deze vorm nog nooit hebben gehoord. Echter denk ik dat we de hoogtij dagen van de ‘grote’ koelers wel gehad hebben en dat de afmetingen weer zullen afnemen. Het is ook niet voor niets dat er nog weinig phase-change koelers worden geproduceerd en dat enkele merken zelfs compleet gestopt (of ten onder gegaan zijn) met deze tak van sport. Passieve koelers zullen in toenemende mate op de markt gaan komen nu het stroomverbruik (en daarmee ook de warmte ontwikkeling) sterk afneemt. Extreme koeling zal natuurlijk altijd zijn weg vinden naar de veeleisende gebruiker zoals de gamer, die-hard overklokker of andere intensievere pc-gebruikers.

Einde nog niet in zicht


Gelukkig is het nog niet zover en kunnen we voorlopig nog even genieten van de grote blokken aluminium en koper met overdreven grote koelers erop. De Cooler Master Hyper Plus 212 is geen bijzondere koeler, althans in zoverre dat hij qua uiterlijk niet veel verschilt van de andere merken. De innovativiteit is er grotendeels af (of je moet het al hebben over de ‘direct contact’ heatpipes. Nee, dan zijn ze bij Cooler Master (en ook vele anderen) iets te laat met deze koeler. Ze zijn stiekem toch allemaal een beetje afgekeken van de Arctic Freezer64 Pro die in 2005 werd geïntroduceerd. Genoeg gepraat over de koelers en mijn redelijk ongezouten mening hierover! Laten we de Cooler Master Hyper 212 Plus eens even het vuur aan de schenen leggen.