5min

Gigabyte P55A-UD6

Enkele maanden gelden kwam de Lynfield processor van Intel op de markt, met bijbehorende P55 moederborden. Op moment van schrijven heeft ongeveer elk zelfrespecterende moederbord fabrikant één of meerdere P55 borden in het assortiment. Maar de opvolger voor de borden staat al voor de deur, namelijk: P55A! Voor de mensen onder ons die de afgelopen maanden hun grot niet zijn uit geweest: Dit is een nieuwe revisie van de bestaande P55 chipset die beschikt over een USB 3.0 controller, en SATA3, ook wel SATA 6Gbps genaamd.
Let wel, P55A gaat P55 niet vervangen, het is een line-up die naast P55 komt.

Maar, toen ontving ik het eerste P55A bord in mijn handen die luistert naar P55A-UD6.
Het is het eerste bord van Gigabyte dat USB 3.0 en SATA3 ondersteund.
Aan de prijs en de layout te zien praten we hier over een luxe bord. De UD6 is het broertje van de UD7. Het enige wat de UD7 als voordeel heeft, is de nVidia NF200 chip, die 16 extra PCI-E lanes creëert, waarmee in SLI/Crossfire een prestatiewinst geboekt kan worden.

Gigabyte heeft de status en heeft het imago al, maar voor iedereen is P55A nieuw. Gigabyte heeft weinig inbreng gehad bij de P55A borden. De USB 3.0 controller komt van NEC, en de SATA3 controller komt van Marvell. De P55A-UD6 is in principe de geupgrade variant van de bestaande P55-UD6. Het prijsverschil is nog om te overzien, namelijk 40 tot 50 euro. Als je nagaat dat een losse controller met USB 3.0 en SATA3 rond de 40 euro kost, is dit nog te doen.


Wat me direct opviel, was de gigantische "333" op de doos:


Het concept is simpel: USB3.0, SATA3, 3x USB voeding.
Het laatste is zeker noemenswaardig, want daar heeft Gigabyte de primeur mee.
Normaliter kan een USB-poort maximaal 500mA leveren. Dit is voor de meeste apparaten genoeg, maar bijvoorbeeld voor een externe schijf heb je weleens twee USB-poorten nodig. In dit geval is dat zeker een pluspunt. Of je telefoon/mp3 speler er sneller mee oplaad, is helaas niet bekend.

SATA3

is niet iets waar we direct om staan te springen, maar het kan de nodige voordelen hebben. SATA2 heeft momenteel een doorvoersnelheid van 3 Gigabit. Dit is voor de meeste toepassingen nog steeds meer dan genoeg, want deze, theoretische snelheid komt neer op een praktische snelheid van 300MB/s. Geen enkele SSD heeft die snelheid al bereikt, maar dat zal snel komen. Uiteraard zijn er nu al producten waar SATA2 niet snel genoeg meer voor is, kijk maar eens naar de OCZ Z-Drive. Dat is een SSD die gebruikmaakt van meerdere interne SSD’s die geschakeld zijn in RAID 0. Wat resulteert in een leessnelheid van 700MB/s. Jullie raden het al, dat geweld kon SATA2 niet aan, en het moest via een PCI-E x16 slot, die de bandbreedte op z’n sloffen kon leveren.
SATA3 is niet iets waar we met z’n alle om staan te springen dus. Ook is het aantal SATA3 SSD’s om exact te zijn nul, en het aantal conventionele harde schijven met SATA3 is welgeteld: 1!
Dat is namelijk de Seagate Barracuda XT 2TB. Als eerste indruk zou je zeggen dat SATA3 niet interessant is voor normale harde schijven. Dit is logisch, normale harde schijven komen nog niet eens bij het SATA2 bandbreedtelimiet in de buurt, waarom dan SATA3? De logica is er niet snel in te vinden, maar er is ongeveer 2% prestatieverbetering op zo’n schijf mits hij is aangesloten op een SATA3-poort. Dit is te wijten aan de "Burst" snelheid van de schijf, die bij een SATA3-schijf ongeveer 45mb/s hoger is. (113,3 MB/s v.s 158.7) De burstsnelheid, is de snelheid waarmee data uit de cache naar de controller wordt gestuurd. Deze is beduidend hoger dan bij SATA3 dan bij SATA2.

USB 3.0

brengt direct al meer voordelen met zich mee. De hedendaagse USB 2.0-poort is simpelweg te traag om een externe schijf op volle snelheid te laten werken, bij 30MB/s houdt het op. Maar er zitten nog meer nadelen aan, zo zouden de latencies van een USB-stick lager kunnen, maar dit is gelimiteerd door de "polling rate" oftewel verversingssnelheid van de USB 2.0-poort. Ook is bijvoorbeeld een 720p of 1080p webcam met volledige bitrate praktisch onmogelijk. Waar USB 2.0 met 480Mbit ophoudt, neemt USB 3.0 het stokje over en heeft een bandbreedte van maar liefst 5 Gigabit. Daarmee zouden externe schijven nu op hun volle snelheid kunnen werken. Er zijn al meerdere USB 3.0 producten aangekondigd zoals de Buffalo USB 3.0 1TB externe schijf die nu beschikbaar is, en verkocht wordt voor rond de 130 euro. Ook de Freecom USB 3.0 XS externe schijf zal spoedig beschikbaar komen.

Eerst even de specificaties op een rijtje:

Specificaties


Model
Merk/Fabrikant Gigabyte
Type P55A-UD6
Processor ondersteuning
CPU socket S1156
Processortype Intel Core i7 en Core i5
Chip(set) Intel P55
Geheugen
Geheugen Sloten 6
Type DDR3 DDR3 2600+/2200/1600/1333/1066/800 MHz
Maximale capaciteit 16GB
Channel ondersteuning Dual-channel
Uitbreidingssloten
PCI Express 2.0 x16 1x
PCI Express 2.0 x16 draait op x8 1
PCI Express 2.0 x16 draait op x4 1
PCI Express x1 2
PCI Slots 2
Opslag apparaten
PATA 1
Sata 2 connectors 6
Sata 3 connectors 2
RAID 0, 1, 5 en 10
Video
Onboard Nee
Audio
Audio ALC889
Kanalen 2,4,5.1 of 7.1
Onboard LAN
LAN poorten 2
Snelheid Gigabit(1000Mbit)
I/O aansluitingen
PS/2 1x PS/2
Video poorten Nee
HDMI Nee
USB 2.0 10
USB 3.0 2
eSATA 2
Audio 6 x 3.5mm, S/PDIF en OUT
Interne USB
Onboard USB 4x USB intern
IEEE 1394a 2
Fysieke specs
Type ATX
Afmetingen 30.5 cm x 24.4 cm
Meer specificaties zijn hier te vinden

Dat de specs weten te overtuigen is duidelijk, het IO-panel ziet er overvol uit, USB 2.0 aan overvloed, en twee keer eSATA is ook netjes. Helaas maar 2x USB 3.0. Dit is te wijten aan de NEC-controller.
Wat Gigabyte al laat weten op haar site, de tweede en derde PCI-e sloten zullen hun werk doen op x8 of x4. Kijk ik in de sloten, dan zie ik dat Gigabyte zelfs de helft van de pinnen in het tweede en derde PCI-e slot weg heeft gelaten. "Wat je niet gebruikt, hoeft er ook niet te zijn, denkt Gigabyte"

Wat me nog meer opviel, is dat er bij de specsheet stond dat: "als er twee grafische kaarten worden gebruikt in de eerste en tweede PCI-eX16 sloten, SATA3 en USB 3.0 zullen werken in normale modus. Dit komt waarschijnlijk door de interne PCI-express controller van de core i7’s en de i5’s, deze hebben maximaal 16 lanes beschikbaar.

Wat was er in de doos te vinden?



  • 4x SATA 3Gb/s Kabels;
  • 2x E-Sata Kabels;
  • 1x molex –> 2x sata;
  • 1x e-SATA bracket;
  • 1x I/0 Shield;
  • 4x Boekjes;
  • 1x; SLI-Bridge.


Niet mis zoals je kan zien, maar dat mogen we voor deze prijs ook wel verwachten. Het enige wat ik miste was SPDIF IN, maar zonder kan ik ook leven. Ook had ik een Clear CMOS knop verwacht, maar die kon ik helaas niet terugvinden in het drukke I/O panel, maar dit is met een jupmper op het moederbord ook voorelkaar te krijgen.

Verder vond ik de inhoud van de doos een beetje karig, zo miste ik onder andere het blokje waar je bijvoorbeeld HDD led, power, reset, power led insteekt, en dat blok direct in het moederbord prikt.