3min

Tags in dit artikel

, , ,

Features & Alledaags gebruik

Daarnaast heeft een telefoon natuurlijk diverse functies. Ook daar kunnen de nodige dingen aan opvallen en in het oog springen, zowel positief als negatief natuurlijk. We bespreken de meest opvallende zaken, zowel positieve als negatieve zaken worden behandeld.

Zo valt op dat Nokia weer een ouderwets goede camera heeft ingebouwd. Dat wil zeggen: ouderwets in de vorm van, weinig extra’s. Er zit een autofocus op en een acceptabele lens met vijf megapixels. Maar meer hoef je er ook niet van te verwachten. Er zijn nog extra’s die software-matig geregeld worden, zoals het schieten in Sepia en Zwartwit. Dat is eigenlijk zo’n beetje wat er geregeld kan worden en wat opvalt. Geen slechte camera, die gewoon ouderwets goed presteert. Al die andere zaken doen er in mijn optiek ook minder toe, maar ze ontbreken dus wel.


Dat is natuurlijk ook niet waar de telefoon zich op richt. De telefoon richt zich voornamelijk op een goede internet- en communicatie-ervaringen. Dan valt op dat de internet-mogelijkheden inderdaad prima te noemen zijn. De Firefox-versie die geinstalleerd is, is prima. Het is net een volwaardige desktop-browser en biedt dus ook flash-ondersteuning en dergelijk. Een ander voordeel dat Maemo volledig op Linux gebaseerd is, is dus ook voordelig voor bijvoorbeeld de flash-ondersteuning van het toestel. Internet geeft dus een goede ervaring af. Alleen het zoomen in het browser laat af en toe te wensen over. Het is lastig om gebruik te maken van het zoomen. Misschien ben ik de luxe gewend van de iPhone en andere smartphones, maar het zoomen en de snelheid daarvan in het browser laat toch te wensen over.

De communicatie is beter gedaan, maar sms’en vind ik alles behalve goed en handig werken. De inbox hiervan is onoverzichtelijk en ouderwets per sms’je geordend. Er is geen contact-interface, waarbij je netjes een soort IM-achtige interface krijgt. Het selecteren van contacten en dergelijk is ook niet echt handig gedaan. Met andere woorden: dat valt toch tegen.

De e-mailinterface is wel prima gedaan. Het maken en opstellen van een emailtje is makkelijk en ook het lezen gaat prima. HTML wordt gewoon acceptabel gerenderd, dus dat levert ook geen problemen op.


Iets wat in het algemeen opvalt, er is alleen ondersteuning voor landscape-view. De portraitview ontbreekt en is er eigenlijk enkel als je gebeld wordt. Heel sporadisch is de portraitview beschikbaar. Een interface die eigenlijk veel handiger in gebruik is, omdat je gewoon de lengte van het scherm kan gebruiken. Handig voor sms’jes lezen en dergelijk. Toch jammer dat deze weergave ontbreekt.

Wat betreft functies en interface valt verder op dat de interface wel duidelijk is. Het is niet ingewikkeld om te zoeken waar je precies terecht moet waarvoor. Het unlocken van je toestel is weer wel een kunst apart, er zijn namelijk ontzettend veel knopjes op de zijkant van het toestel. De handleiding is dus in ieder geval een aanrader. Wat betreft de interface van de software zit het wel goed. Duidelijke iconen in het menu, die komen namelijk overeen met de Symbian-iconen, en verder een duidelijke indeling.

De hoeveelheid functies is op zich ook wel in orde, maar sommige functies zijn magertjes uitgewerkt. Zoals de Exchange-functie, die nog vol bugs zit. Maar dat merk ik in veel meer functies, waar ik ook al eerder op in ben gegaan.