5min

Tags in dit artikel

, , ,

PlayNow en YouTube

PlayNow


PlayNow is een programma waar we kort over kunnen zijn. PlayNow is vrijwel gelijk aan de iTunes store van Apple, oftewel een online winkel waarin muziek te koop is. Typ eenvoudig het gewenste nummer, artiest of album in en hij gaat ernaar op zoek. Eenmaal het juiste gevonden is het mogelijk om een stukje te luisteren van de nummers om te beoordelen of het wat is. Daarna kun je op de knop drukken om het nummer of album te downloaden. Het object wordt daarna naar je telefoon gedownload. De kosten voor de download worden verrekend via je telefoonrekening of beltegoed. Nadat het object gedownload is krijg je een sms met de melding dat het klaar staat in PlayNow. Via PlayNow is het dan mogelijk om het af te spelen. Het programma werkt zeer gemakkelijk en snel. Enig nadeel is dat PlayNow lang niet zo uitgebreid is qua assortiment als je het vergelijkt met de iTunes store.


YouTube


De Sony Ericsson Xperia X10 is, net zoals alle andere toestellen die uitgerust zijn met Android, voorzien van een YouTube-applicatie.
Deze applicatie is een mobielvriendelijke en aangepaste versie van de YouTube-website. Op de hoofdpagina van de applicatie zijn onder andere de meest bekeken en de meest besproken filmpjes te zien. Wil je een specifiek filmpje zoeken, dan kun je op het vergrootglas rechts boven klikken om te zoeken. Na het zoeken krijg je een lijst met filmpjes die voldoen aan jouw zoekcriteria.


Helaas is de kwaliteit van de filmpjes een stuk slechter dan wanneer je de filmpjes bekijkt op een pc. De beeldkwaliteit is eventueel wel hoger te zetten maar dit is niet bevorderlijk voor de laadsnelheid, zeker niet wanneer je geen 3G-verbinding hebt. Tevens is het geluid erg zacht en dus slecht verstaanbaar.


TrackID


Zoals vrijwel iedere telefoon van Sony Ericsson heeft ook de Xperia X10 het programma ‘TrackID’ aan boord. Met behulp van dit programma kun je een stuk muziek opnemen en TrackID zoekt aan de hand van de opname uit welk nummer het is. Luister je dus naar de radio en je wilt graag weten hoe dat leuke nummer heet? Pak dan je Xperia X10 erbij en neem een stukje op met TrackID. Na enkele seconden zal het programma informatie geven over het nummer. Zo is er te zien hoe het nummer heet, wie de artiest is, op welk album het nummer staat en uit welk jaar het album/nummer komt. Verder zijn er een aantal links te vinden om het desbetreffende nummer te downloaden, te bekijken op YouTube, of het per sms of e-mail door te sturen.


TrackID werkt vrijwel vlekkeloos en herkent vrijwel alle nummers. Alle originele nummers worden netjes herkend door het programma. Helaas worden covers niet herkend en krijg je de foutmelding dat hij geen overeenkomst kan vinden.


Wisepilot


De Sony Ericsson Xperia X10 wordt standaard geleverd met de navigatiesoftware ‘Wisepilot’. Wisepilot is een volledig navigatieprogramma dat verrassend goed werkt. Ik heb het vergeleken met een TomTom Go XL en de Wisepilot-software verslaat de TomTom tot mijn verbazing! Waar de TomTom de weg kwijt was en aangaf dat we moesten omkeren ging de Wisepilot software vrolijk door. Ook gaf de TomTom af en toe aan dat we naast de weg reden, waarschijnlijk door slechte satellietontvangst, terwijl Wisepilot daar geen last van had.
Tevens ging het berekenen van de route bij Wisepilot verrassend snel. Binnen twintig seconden was de route gevonden en berekend. Hiervoor had de TomTom een dikke twee tot drie minuten voor nodig!

Wisepilot heeft onder andere ook functies om via GPS te zoeken waar je je op dat moment bevindt en van daar uit te navigeren. De navigatie wordt net zoals bij een TomTom, of een vergelijkbaar navigatiesysteem, op een kaart weer gegeven met een 3D-modus. Onderaan het scherm wordt tevens aangegeven wat de afstand is tot de bestemming, de geschatte tijdsduur van de rit en de geschatte aankomst tijd. Na het testen kwam ik tot de conclusie dat de geschatte aankomsttijd geen enkele minuut werd aangepast en dat de tijd ook precies klopte! Deze balk kan eventueel wanneer gewenst ook verborgen worden door er simpel op te drukken.

Verder wordt er rechts in het scherm de huidige snelheid aangegeven, linksboven de richtingspijlen en de afstand tot de volgende actie, onderaan de straat waarin je je op dat moment bevindt en bovenin de straat waar je in moet rijden bij de volgende actie.


Na het behalen van de eindbestemming krijg je een schermpje te zien waarin staat aangegeven hoe lang de gereden afstand is, hoe lang je over de afstand gedaan hebt, wat de gemiddeld gereden snelheid is en wat de maximaal gereden snelheid is. Dit zie ik als een erg leuke toevoeging aan het programma! Tevens is het mogelijk om deze gegevens op te slaan en eventueel te vergelijken met voorgaande keren dat je dezelfde rit hebt gereden.

Helaas is het niet mogelijk om Wisepilot in Nederlands in te stellen. Er is alleen keuze uit de talen Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Zweeds. De vrouwelijke navigatiestem wordt ook aangepast aan de gekozen taal. Jammer genoeg is de meegeleverde versie van Wisepilot een testversie. Wil je dit programma dus voor altijd kunnen gebruiken zal je er voor moeten betalen. Dat is wel aan te raden aangezien het een verschrikkelijk goed stukje navigatiesoftware is!

Hyves


De Sony Ericsson Xperia X10 is de eerste telefoon die buiten de gebruikelijke ondersteuning voor Facebook, Twitter en dergelijke ook ondersteuning voor het populaire netwerk Hyves biedt. Zo zijn er in Timescape ook alle updates van Hyves te zien. Helaas mis ik op de Xperia X10 wel een applicatie voor Hyves. Dit zou het gehele pakket een stuk completer maken.