2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft zichzelf in opnieuw verlegenheid gebracht met Street View. Ditmaal hebben de medewerkers een foto gemaakt van een naakte vrouw en deze online gezet. Inmiddels hebben enkele medewerkers aangepast en alle blote lichaamsdelen gecensureerd.

Het is niet de eerste keer dat Google in opspraak komt vanwege de online dienst Street View. Zo hebben de Street View auto’s onbeveiligde WiFi-netwerken van huizen gescand en de data die erover werd verzonden. In 2008 vroeg een kleine gemeenschap in het Amerikaanse Minnesota om het hele dorpje te verwijderen van Street View. Twee jaar geleden diende mensenrechtenorganisatie Privacy International een klacht in tegen Street View wegens het schenden van de privacy en vorig jaar vroegen 250.000 Duitsers om hun huizen onzichtbaar te maken in de dienst.

Nu kunnen we dit voorval toevoegen aan de lijst van incidenten. Wie de foto uitvergroot ziet dat de vrouw haar gezicht afdekt met een van haar handen. Hierdoor geeft ze zich letterlijk bloot voor de camera. In de andere hand lijkt de vrouw een lege verpakking melk vast te houden.

Deze foto werd aanvankelijk onbewerkt online geplaatst. Medewerkers van Google hebben de vrouw inmiddels onherkenbaar gemaakt. Google had er misschien verstandiger aan gedaan de gehele foto weg te laten, of een nieuwe shot te nemen van de locatie maar dan zonder blote vrouw. Het zal wellicht nieuwe ammunitie zijn voor tegenstanders van de online stratenatlas van Google, omdat zij van mening zijn dat Google met deze dienst op grote schaal inbreuk maakt op de privacy van mensen.


Wie de vrouw is, is niet bekend. Wel weten we dat ze voor haar voordeur in Miami (Florida) stond. Het is evenmin bekend of ze actie gaat ondernemen tegen Google.

Zoals gezegd is Google Street View meer dan eens negatief in het nieuws geweest. Maar er zijn ook positieve verhalen over de online dienst die ten ronde gaan op het internet. Er is tenminste één zaak bekend die de politie heeft kunnen oplossen dankzij Street View. Daarop waren twee overvallers vastgelegd vlak voordat zij hun slachtoffer beroofden. Een ander voorbeeld is van een Google-werknemer die in 2008 zijn vriendin ten huwelijk vroeg via Street View.