6min

Veel grote organisaties hebben of maken gebruik van VDI (virtual desktop infrastructure). Een van de meest gekozen leveranciers is Citrix. Met de populariteit van de cloud en het thuiswerken zie Citrix een verschuiving naar Desktop as a Service (DaaS). Microsoft probeert hier een grote rol in te spelen met Azure Virtual Desktop (AVD) en de Windows Virtual Cloud PC. Citrix heeft echter nog een grote voorsprong en een betere management en featureset voor het bedrijfsleven, wat ons betreft kan Microsoft nog niet tippen aan Citrix.

We gingen in gesprek met Niek Boevink, Presales Engineer bij Citrix. Volgens hem zit DaaS sinds een jaar of twee echt in de lift. Dit ongeacht naar welke cloudomgeving je kijkt. Zowel in Azure, AWS als Google Cloud neemt DaaS enorm toe. Bedrijven vinden het prettig om snel vanuit de cloud een werkplek te kunnen gebruiken. Zeker voor bedrijven die weinig tot geen legacy hebben en een beperkte eigen infrastructuur is een product als DaaS zeer prettig. Ze kunnen de virtuele desktop in de cloud gebruiken wanneer zij dat nodig hebben. Het beheer en in de lucht houden van de omgeving wordt voor ze uit handen genomen. Ze hoeven enkel te configureren wat wel en niet mogelijk is en welke applicaties de gebruiker moet hebben. De cloud maakt het schaalbaar en tot een bepaalde hoogte financieel aantrekkelijk.

Citrix heeft een divers aanbod in VDI en DaaS. Het meest bekende product is het traditionele apps en desktops voor on-premise omgevingen. Daarnaast heeft Citrix nu ook:

  • Citrix Virtual apps and Desktop services
  • Citrix Virtual apps and Desktop Standard for Azure
  • Citrix Virtual apps and Desktop for GCP

Het grote verschil in dit aanbod zit hem in “as a service” en services. Bij as a service werk je met een pay-as-you-go model. Hoe meer er gebruik van wordt gemaakt, hoe hoger de rekening wordt. Bij een services model kies je dan weer voor een bepaalde setup, waar in principe een vast prijskaartje per maand aanhangt.

Daarnaast vertelt Boevink dat het de keuze afhangt van het scenario van de klant. Stel dat de klant al een on-premise VDI-omgeving heeft van Citrix, maar op piek momenten komt hij infrastructuur te kort om alle gebruikers te bedienen. Dan kan een as a service-model verlichting bieden zonder dat er een langdurige overeenkomst vereist is voor additionele infrastructuur. Ook vanuit budgetair oogpunt kan dat een aantrekkelijk uitgangspunt zijn.

In principe zijn alle Citrix-oplossingen in de cloud te koppelen aan een bestaande Citrix-omgeving, behalve Citrix virtual apps and desktop services on Azure. Die werkt enkel met Azure.

Voor middelgrote en grote organisaties is Citrix interessanter dan Microsoft

Zeker voor middelgrote tot grote organisaties is Citrix een interessante partij. Financieel is het dan aantrekkelijker om met een hybride omgeving te werken, waarbij een deel van je VDI-infrastructuur in een eigen datacenter staat en de piekbelasting door de cloud wordt afgevangen. Daarnaast wil je die wel eenvoudig kunnen beheren, single sign-on aan kunnen bieden, de complete VDI-omgeving kunnen monitoren en één universele look en feel aanbieden. Als je dat allemaal wilt, komt Citrix volgens Boevink als beste naar voren.

Boevink stelt dat Microsoft flink aan de weg timmert met zijn AVD-oplossing, maar er nog lang niet is. Microsoft biedt Azure Virtal Desktop en is ook de ontwikkelaar en aanbieder van Azure Active Directory. Die twee producten kunnen echter nog niet samenwerken om ook single sign-on te bieden. Microsoft mist nog de federated authentication service. Citrix biedt dat wel en dit is voor menig bedrijf van formaat absoluut vereist. Je wilt gebruikers niet opnieuw laten inloggen. Dat is vragen om problemen en additionele security risico’s.

Daarnaast heeft Microsoft inmiddels Azure Monitor beschikbaar gemaakt om virtuele desktops te kunnen monitoren. Hiervoor moet je als bedrijf extra betalen. Citrix levert dit mee in de standaard package.

Citrix heeft ook een eigen methode om gebruikers veilig te laten inloggen op de remote omgevingen, zonder dat hier bijvoorbeeld VPN bij komt kijken.

Betere prestaties

Daarnaast beschikt Citrix over technologie om zonder prestatieverlies meer gebruikers op dezelfde hardware te plaatsen. Wat vaker voorkomt: gebruikers plaatsen op minder krachtige hardware die goedkoper is, maar door Citrix-technologie wel dezelfde ervaring biedt. Dit heeft Citrix te danken aan technologie die het al jaren geleden heeft ontwikkeld.

Je kan namelijk op verschillende manieren VDI aanbieden. Je kan kiezen voor Windows 10 single-user. Dit wordt gebruikt voor Citrix DaaS. Elke gebruiker heeft dan een eigen Windows 10-omgeving en virtual machine (VM) tot zijn beschikking. Daarnaast biedt Microsoft via Azure ook Windows 10 multi-user. Hierbij is het mogelijk om meerdere gebruikers in te laten loggen op een gevirtualiseerde Windows 10-werkplek.

Windows 10 1903 update

Tot slot is er nog Windows Server (‘19/’22) multi-user, waarmee meerdere gebruikers ook op dezelfde VM en Windows-installatie kunnen inloggen. Zij krijgen dan echter een Windows-server desktop te zien en geen Windows 10. Zo’n Windows-server desktop ziet er visueel iets anders uit. Wat minder gelikt is misschien de beste omschrijving. Technisch werken in principe alle applicaties hetzelfde. De kosten voor een Windows-server licentie zijn wel hoger dan voor een Windows 10-licentie.  Maar omdat deze licentie door meerdere gebruikt word, is de price per user lager.

Citrix kan zolang de klant zijn VDI via Azure wil laten lopen ook Windows 10 multi-user aanbieden. Voor on-premise en andere cloudomgevingen kan Citrix enkel Windows 10 single-user of Windows Server aanbieden. Het aanbieden van VDI via Windows Server is iets wat Citrix al jaren doet en waar het veel ervaring mee heeft. Dit zorgde in het verleden nog weleens voor problemen. Stel dat zes mensen dezelfde VM delen en eentje besluit een hele zware Excel-sheet te openen, dan hebben de andere vijf gebruikers daar last van. Citrix heeft als antwoord tools ontwikkeld om het CPU-, geheugen- en schijfgebruik beter te managen binnen Windows. Een technologie die, nu blijkt, in de cloud ook zeer goed van pas komt.

Als Citrix nu VDI aanbiedt vanuit de cloud, past het automatisch de technologie toe en is het in staat om meer gebruikers per machine aan te bieden dan bijvoorbeeld Microsoft zelf. Microsoft beschikt nog niet over zulke optimalisatietechnologie. Of, zoals Boevink stelt: “we kunnen als Citrix een betere VDI-omgeving bieden dan Microsoft zelf.” Boevink ziet dit ook niet snel veranderen. Microsoft heeft nu ongeveer twee jaar het AVD-aanbod, terwijl Citrix al 30 jaar actief is in de markt. Dat ga je niet in een paar jaar inhalen.

‘Any-, any-, any-verhaal’ blijft van kracht

Citrix had jaren geleden al het ‘any-, any-, any-verhaal’. Het bedrijf wil elke applicatie, vanaf elk apparaat en elke locatie kunnen aanbieden. Daar is nu min of meer elke cloud bijgekomen. Daarnaast biedt Citrix met zijn additionele tools een hele hoop meerwaarde, waar de concurrentie nog niet aan kan tippen. Uiteindelijk kan je als organisatie nu een pc-omgeving aanbieden. Daarbij draaien sommige applicaties lokaal, andere vanuit een eigen datacenter en weer andere vanuit een cloudomgeving. Allemaal zonder dat de gebruiker het doorheeft. Zodra de applicatie wordt gestart, zorgt Citrix ervoor dat de applicatie wordt geladen vanaf de juiste locatie. Het geeft bedrijven ook de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat bepaalde data niet gaat rondzwerven en binnen de organisatie en de VDI-omgeving blijft.

Al me al lijkt Citrix nog steeds de touwtjes stevig in handen te hebben op de VDI-markt. Nutanix biedt bijvoorbeeld ook een DaaS-product aan, maar is daarnaast een trouwe partner van Citrix. Ook Nutanix kan niet mee in die uitgebreide featureset van Citrix. Zodra klanten meer willen, komt ook Nutanix met een Citrix-oplossing.

Recent spraken we voor onze podcast Techzine Talks met zowel Nutanix als VMware over VDI in het algemeen. Ook toen kwam Citrix al ter sprake. Luister de aflevering nu terug.

Tip: Citrix Workspace is modern alternatief voor VDI vanuit de browser