NetApp kondigt vandaag tijdens NetApp Insight een nieuwe beheer- en configureeromgeving voor hybride cloudomgevingen aan. NetApp BlueXP moet een stap zijn richting wat het zelf de evolved cloud noemt.
Binnen hybride omgevingen staat data verspreid tussen on-premises omgevingen en de (public) cloud. Dat levert de nodige uitdagingen op, want resulteert in een tamelijk complexe omgeving. Hoe zorg je dat je overzicht houdt over je data en het beheer zo efficiënt mogelijk kunt doen? Beide zaken zijn cruciaal voor organisaties die data in willen zetten om vooruit te komen. Alles handmatig doen is niet meer te doen tegenwoordig. Je zal dus richting een zekere mate van AI-gedreven datamanagement moeten. AIOps is dan al snel een term die boven komt drijven. NetApp komt vandaag met BlueXP, een control plane die inzicht, overzicht en databeheer mogelijk maakt binnen hybride cloudomgevingen.
Centraal storagebeheer voor on-prem en cloud
NetApp BlueXP is een SaaS-dienst die als het ware over het gedistribueerde datalandschap van organisaties heen ligt. Via deze controlelaag kun je dit datalandschap optimaal inrichten, is de belofte. Dit start allemaal bij het centraal kunnen beheren van de storage die in on-premises en (public) cloudomgevingen staat. NetApp maakt hiervoor gebruik van de diepe integraties die het in de loop der jaren heeft gebouwd met Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een sterk op de cloud gerichte strategie gevoerd. Azure NetApp Files, Amazon FSx for NetApp ONTAP en Google Cloud Volumes Service en Cloud Volumes ONTAP zijn hiervan een direct resultaat. Aan de on-premiseskant kun je vanuit BlueXP NetApp AFF, FAS, StorageGRID en de hybride systemen uit de E-serie beheren. Dit kan allemaal vanuit een enkele console.
AIOps
De mogelijkheid om alles in een enkel console inzichtelijk te maken is een eerste stap die NetApp met BlueXP mogelijk wil maken voor klanten. Het is ook de bedoeling dat klanten minder werk krijgen aan het daadwerkelijke beheer. Hier komt AIOps om de hoek kijken. BlueXP maakt namelijk gebruik van AI/ML om storageomgevingen snel op te kunnen zetten, met minder mensen. Bij het opzetten krijg je volledig geautomatiseerd inzichten over de beschikbare resources, maar ook over het risicoprofiel van de omgeving. Daarnaast kan BlueXP middels AI de gezondheid van je omgevingen aangeven. Het idee hier is dat het niet alleen monitort om meldingen te kunnen geven op het moment dat er problemen zijn met infrastructuur of workloads. Het geeft ook pro-actief inzichten in toekomstige issues. Deze kun je dan voorkomen. Voor een deel is dit mogelijk dankzij de integratie van NetApp’s eigen Active IQ-technologie.
Cyberweerbaarheid
Een derde onderdeel van NetApp BlueXP heeft te maken met cyberweerbaarheid. De nieuwe controlelaag pakt namelijk ook databescherming en cybersecurity samen. Naar eigen zeggen is zero trust het startpunt voor BlueXP. Er is tevens voorzien in een ransomwaredashboard. Hiermee krijg je als organisatie bedrijfsbreed inzicht in kwetsbaarheden op het gebied van ransomware. Dat niet alleen, BlueXP geeft ook aan hoe deze kwetsbaarheden te verhelpen zijn. Ook op dit punt belooft NetApp dat eenvoud de boventoon voert. Het verhelpen van de kwetsbaarheden is ook grotendeels geautomatiseerd. Het enige wat een klant hoeft te doen is aangeven dat BlueXP het op moet lossen.
Governance en datamobiliteit
Een van de grote voordelen van de mogelijkheid om je volledige omgeving vanuit een centraal punt te overzien, is dat het hiermee ook mogelijk is om zaken zoals compliance en governance goed in te richten. Ook op dit punt kan NetApp BlueXP meerwaarde bieden. Wederom op basis van AI/ML voert het audits uit op het niveau van de data, maar ook van de gebruikers. Hiermee zou het al het ongebruikelijke gedrag in realtime moeten kunnen detecteren. Het kan dan ook bepaalde acties in gang zetten om hier op een goede manier mee om te gaan.
Data is niet iets wat altijd op dezelfde plaats staat in een hybride wereld. NetApp BlueXP maakt het mogelijk om data de kopiëren, synchroniseren, tieren en te cachen tussen alle grote public clouds en het eigen datacenter. Dit moet volgens NetApp niet veel ingewikkelder zijn dan drag & drop. Dit verplaatsen van data levert volgens NetApp geen securityrisico op overigens. De data is tijdens het verplaatsen goed beschermd. Daarnaast doet NetApp ook de belofte dat het de data niet in de duurste storage tiers wegschrijft. Dat laatste is belangrijk, omdat het anders best weleens een kostbare exercitie kan worden.
NetApp BlueXP is beschikbaar voor alle klanten
We gaven hierboven al aan dat NetApp BlueXP een SaaS-dienst is. Dat doet vermoeden dat het afnemen van deze nieuwe controlelaag een pay-per-use afrekenmodel heeft. Dat is echter niet zo. Tijdens een prebriefing over BlueXP die we bijwoonden werd gesteld dat er geen kosten verbonden zijn aan het gebruik van BlueXP. Het is gratis voor alle klanten van NetApp. Daarnaast hoef je het ook niet per se als SaaS af te nemen. Het kan ook in de VPC-omgeving van een klant draaien.
Het pay-per-use concept komt wel terug in de componenten die je via BlueXP beheert. Zo is er een zogeheten Digital Wallet met licenties voor dataservices. Deze kun je tussen services uitwisselen, afhankelijk van de behoefte die er is bij een organisatie. Denk hierbij aan de verschillende diensten rondom databescherming, privacy en governance. Ook NetApp Keystone, het storage-as-a-service-aanbod van NetApp, is geïntegreerd in BlueXP. Tot slot wordt BlueXP als het aan NetApp ligt ook de beheerlaag voor de ONTAP datamanagementsoftware van NetApp.
NetApp BlueXP: resultaat van jarenlange focus op hybride cloud
We volgen NetApp al vele jaren. Het is interessant om te zien hoe de strategische keuzes van zo’n vijf jaar geleden nu resulteren in BlueXP. On-premises was NetApp al sinds jaar en dag een gevestigde naam. De uitdaging voor het bedrijf lag voornamelijk in de cloud. Dat werd dus de voornaamste focus qua productontwikkeling. De nadruk die NetApp al jaren legt op het omarmen van de cloud, zoals ze het zelf noemen, zorgde voor de diepe integraties met Azure, AWS en Google. Tegelijkertijd nam het bedrijf ook de nodige harde besluiten over het eigen on-prem portfolio. Zo zette NetApp een streep door het HCI-aanbod, slechts enkele jaren nadat het aangekondigd was. Ook stapte het af van de eigen Kubernetes-dienst, ten faveure van Project Astra.
Niet alle bovenstaande ontwikkelingen hebben rechtstreeks geresulteerd in NetApp BlueXP. Het is echter wel duidelijk dat veel moest wijken voor de overkoepelende visie van het bedrijf. Zonder de sterke focus op de hybride of multi-cloud vanuit dit traditioneel op on-prem gerichte bedrijf waren de diepe integraties met de public cloudspelers er waarschijnlijk niet gekomen. En zonder deze diepe integraties was de ontwikkeling van BlueXP in de huidige vorm niet mogelijk geweest. We moeten uiteraard nog afwachten hoe BlueXP in de praktijk gaat presteren, maar NetApp heeft hiermee op papier in ieder geval een grote stap gezet richting echt hybride- of multicloud datamanagement en de zaken die daarbij horen.