7min

Tags in dit artikel

,

Het is maandagavond en het is alweer een week geleden dat het Techzine CeBIT-team over de autobahn richting Center Parcs scheurde. Met uitzondering van Coen was het voor iedereen een nieuwe ervaring. In deze laatste blogposting over de CeBIT lees je wat wij van de trip vonden en wat onze persoonlijke top- en flopvijf is.

Serieus

De economische crisis en de onvermijdelijke recessie, je wordt er figuurlijk dood mee gegooid. Ook in dit stukje ontkom je er niet aan, want de recessie treft ons als consument misschien, maar zeer zeker ook fabrikanten. Het zal niemand ontgaan zijn dat er bij grote spelers in de ICT-markt heel wat banen op de tocht gaan en dat bedrijven hun positionering in de markt heroverwegen. Wellicht was dat een van de redenen dat er op deze editie van de CeBIT 25 procent minder standhouders was dan vorig jaar. Anderzijds was het beursoppervlak 20 procent groter dan vorig jaar en de meeste bedrijven regelen dat soort dingen ruim van te voren.

Recessie of niet, er moet geld verdiend worden en als je iets wilt verkopen zul je het moeten aanprijzen of laten aanprijzen. De grootste beurs voor consumentenelektronica in Europa is dan een goed podium. Eerder zagen we al dat sommige bedrijven genoegen nemen met een stand die bestaat uit een tweetal stoelen, een tafeltje en een vertegenwoordiger, maar die mening is niet iedereen toegedaan. IBM’s stand nam een kwart van een hal in beslag, terwijl Intel en zijn partners een compleet paviljoen hadden afgehuurd. Echt extreem opvallende stands waren er niet, maar als je van een redelijke grote standhouder te horen krijgt dat alleen het huren van een stand in een hal al ruim 80.000 euro kost, dan kun je je voorstellen dat de standbouwers dit jaar geen carte blanche hebben gekregen.

Desondanks zijn andere bedrijven van mening dat het helemaal niet nodig is om aanwezig te zijn op een beurs als deze. AMD moet alle zeilen bijzetten om concurrent Intel in te halen, maar doet dat waarschijnlijk op andere manieren dan met het aanprijzen van producten, want het bedrijf ontbrak volledig op de CeBIT. ATI werd nog wel gepromoot door partners van AMD, maar anderzijds liet NVIDIA het ook voornamelijk over aan zijn partners. Wat ons verder opviel is dat veel bedrijven gewoon oude producten meenemen naar de beurs. Als je niet vraagt wat er echt nieuw is, staat een productmanager je gewoon enorm enthousiast bij te praten over een product van bijna een half jaar oud.

Is de CeBIT dan niet interessant? Wij denken van niet, in onze berichtgeving hebben we zeer zeker interessante en nieuwe producten besproken. Verder is een beurs als deze voor Techzine natuurlijk ook enorm belangrijk, want persoonlijk contact met de fabrikant stelt je in staat duidelijk uit te leggen waar Techzine voor staat, bestaande contacten warm te houden en nieuwe contacten warm te maken. In dat opzicht was de CeBIT voor ons een succes.

Tegelijkertijd beseffen we ook dat we het niet moeten hebben van dit soort oplevingen. Tijdens de CeBIT brachten we behoorlijk wat hardwarenieuws, maar in alle eerlijkheid van onze kant waren we enigszins teleurgesteld dat berichten die niet over de CeBIT gingen meer bekeken werden en op meer reacties konden rekenen. Al pratend beseften we dat de bal wat dat betreft ook bij ons ligt. Het is belangrijk om onze lezers en leden een constante stroom van gevarieerd en interessant nieuws te brengen. Als lezers weten dat je dagelijks met dit soort nieuws komt is er een reden om vaker terug te komen, maar als je een keer in het jaar de site overspoeld met dit soort nieuws, dan mis je het spreekwoordelijke doel.

Sinds de CeBIT hebben we echter de smaak te pakken, Techzine is en moet een toegankelijke ICT-website blijven waar je terecht kunt met beginnersvragen, maar waar je je ook thuis moet kunnen voelen als computers geen geheimen meer voor je kennen. Daarvoor moeten we ook het aanbod van content blijven variëren en de hoeveelheid constant houden. Dat zal niet altijd even goed lukken, maar als het een lijn naar boven is, dan zijn we al tevreden.

Minder serieus

Om deze blogposting nou af te sluiten met een heel serieus stukje hierboven zou nou ook weer niet in de geest van Techzine zijn, dus willen we jullie onze persoonlijke top- en flopvijf van de CeBIT niet onthouden. Hieronder zie je ze, de lijst is niet per definitie op volgorde, elk lid van het Techzine CeBIT-team heeft zijn top en flop aangedragen.

Topvijf

  • Uleader Altro
    Soms vind je tussen alle stands op de CeBIT ineens een ruwe parel. Dat lijkt ons het geval met de stand van Uleader Design, die de Altro presenteren. Het gaat om een designlaptop met heel wat innovatieve features.

  • OCZ Z-Drive
    We begonnen onze tour over de stand bij de SSD’s waar een prototype stond van een PCI-E SSD RAID-kaart met 1TB-flashgeheugen. De "Z-Drive" haalt ongekend hoge lees en schrijfsnelheden door gebruik te maken van SSD’s.

  • Matrox M9140
    Met de M9140 is het bijvoorbeeld mogelijk een desktop over vier schermen te rekken, maar ook om twee desktops in te stellen en de ene desktop op een scherm weer te geven, terwijl de tweede desktop over drie schermen wordt gerekt. Er kan zelfs voor gekozen worden om bijvoorbeeld twee schermen in landscape weer te geven en twee andere in portrait.

  • ASUS dual-touch laptop
    Een van Asus’ nieuwe producten is een laptop voorzien van twee touchscreens. Dit wil zeggen dat er niet gekozen is voor een fysiek toetsenbord, maar dat er in plaats daarvan een touchscreen is geplaatst. Op die manier kan het toetsenbord ook anders gebruikt worden. Wanneer men ervoor kiest om de laptop bijvoorbeeld verticaal te houden,kantelt het scherm zo dat het weer leesbaar is.

  • Fujitsu-Siemens Boothbabe
    Wie deze dame per se in de topvijf wilde hebben gaan we niet verklappen, maar wel kunnen we melden dat hij behoorlijk door bleef drammen. Om hem helemaal zijn zin te geven is deze dame eveneens uitgeroepen tot Bytes Best Babe of Show, contactgegevens zijn bij de redactie niet bekend.

Flopvijf

  • Externe hardeschijfbehuizingen
    Wat is dat ineens met al die fabrikanten, de helft heeft een externe hardeschijfbehuizing meegenomen, de een nog lelijker dan de ander. Wij denken dat dit product dezelfde kant op gaat als USB-sticks. Straks heb je ze in alle kleuren, geuren, maten en vormen, maar uiteindelijk gaat het erom wat erop staat.
  • Niet Engels sprekende productmanagers
    Was sagen Sie? Planken! What do you do for work? I fok horses! Pardon? Ja, paarden! Niet echt gehoord op de CeBIT natuurlijk, maar niets is irritanter dan vertegenwoordigers die geen Engels spreken. Wij zullen de laatsten zijn om te zeggen dat onze beheersing van de Engelse taal perfect is, maar wij kunnen ons tenminste verstaanbaar maken. Als je als bedrijf op een internationale beurs staat, zorg dan in ieder geval voor voldoende mensen die Engels spreken.
  • Nietszeggende stands
    Oke, het kan zijn dat je geen Engelssprekende medewerkers hebt. Ook snappen we het nog dat je niet zo’n interessant product hebt en dat je daarom geen dames bereid hebt gevonden je product aan te smeren. Maar probeer dan in ieder geval je stand een beetje aan te kleden. Nu zit je mooi de hele CeBIT in je eentje aan een tafeltje te treuren over het feit dat je tienduizenden euro’s aan de huur van je plekje hebt uitgegeven.

  • Gamen in de baas zijn tijd
    Het perscentrum is leuk, omdat je in alle rust kan werken. Het perscentrum is leuk, omdat je een razendsnelle internetverbinding hebt en dus alle nieuwsgroepen razendsnel kunt leegtrekken. Maar zorg in ieder geval dat je nog wat van je trip naar Hannover maakt, al was het maar omdat je baas jou en/of de trip betaalt. En dan bedoelen we dus niet dat je elke dag van vroeg tot laat Fallout 3 moet gaan spelen op je laptop in het perscentrum. Oke, King zou het ook gedaan hebben als hij het op zijn laptop had staan, maar de reden dat deze gast het de hele dag zat te spelen is dat hij een framerate van ongeveer vijf frames per seconde had. Nou, dan kun je wat ons betreft beter thuisblijven.
  • Feebs Krot Cottage
    Als je mans genoeg bent om in je flopvijf allemaal mensen af te zeiken, dan moet je ook mans genoeg zijn de hand in eigen boezem te steken. Feebs Krot Cottage is niet alleen slecht gefilmd, er wordt ook slecht geacteerd en gesproken, de belichting is slecht, er wordt weinig interessants gemeld, het duurt te lang en de ondertiteling is niet door de spellingcontrole gekomen. Tja, dan kun je niet anders dan jezelf ook in de flopvijf zetten.

Wij hebben genoeg gezegd, hopelijk hebben jullie de artikelen rondom de CeBIT kunnen waarderen, voor volgend jaar staat de beurs alweer in onze agenda’s!

Met vriendelijke groet,

Het TZ-CeBIT-team.