3min

Tags in dit artikel

, , ,

Vernieuwde technologie

Architectuur

Daar zit ik dan. In de Rembrandt Toren, op de 32e verdieping in Amsterdam. Ik was er nog nooit eerder geweest, maar wat een mooi gebouw. Eén ding was zeker, de architect heeft er maanden over gedaan om dit kunstwerk uit zijn pen te krijgen. Dat was ook meteen de reden waarom Intel ons naar deze locatie heeft gebracht. Ook zij waren onder de indruk van deze wolkenkrabber. De vergelijking met de nieuwe Intel chip was dan ook snel gemaakt. Deze maakt namelijk gebruik van een nieuwe architectuur, welke volgens Intel voor ongeëvenaarde performance moet gaan zorgen. Dit alles vereist een nieuwe socket, namelijk de LGA1366.

Performance

De Intel i7 maakt gebruik van de 45nm technologie. Hiermee houdt het qua vergelijking met de Penryn verder wel op. De indeling is opnieuw gemaakt en biedt ondersteuning voor 4 cores en 8 threads. Deze 4 cores kunnen echter worden uitgebreid middels de Intel Hyper-Threading Technology. Hierdoor denkt de computer dat je over 8 cores beschikt, en kun je dus in principe 8 programma’s simultaan draaien zonder performance verlies. Standaard staat deze optie al aan, en voor algemeen gebruik is het niet nodig deze uit te schakelen.

Intel zegt dat snelheid nog steeds de belangrijkste reden is om systemen te upgraden of aan te schaffen. De i7 zorgt voor een grote toename in snelheid. Voordelen van de Core i7 zijn dat zware 3D-games vlotter spelen, hd-video’s sneller renderen en dat er meerdere zware toepassingen tegelijk kunnen worden gebruikt.

Klik voor 8 threads

Wanneer de CPU op een lager pitje staat, en genoeg heeft aan bijvoorbeeld 1 core, zullen de overige cores uitgeschakeld worden. De i7 voegt hier nog een functie aan toe. Elke core is namelijk voorzien van een individuele stroom toevoer, waar de processor in staat is de volledige stroom toevoer af te kappen om zo lek-stroom tegen te gaan. Deze technologie heeft de naam Integrated Power Gate gekregen.

Een nieuwe technologie brengt vaak ook nadelen met zich mee. Zo ook deze keer. Programma’s die gebruik willen maken van alle 4 de cores, zullen hiervoor geschreven moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is zullen er dus 2, of zelfs 3 cores wegvallen. Intel heeft hier echter op geanticipeerd, in de vorm van de Turbo Boost Technology. Deze zorgt ervoor dat de cores die nog wel werken een performance boost krijgen om de afwezigheid van de overige cores op te vullen. In het "ergste" geval betekend dit dat de eerste core, die standaard op 3,2GHz draait wordt opgeschroefd naar 3,46GHz.

Klikbaar voor Power Boost

Vernieuwd cache geheugen en IMC

Ook het L2 cache geheugen is op de schop genomen. Het nieuwe L3 cache kan gebruikt worden door alle cores en heeft dus geen dedicated memory voor iedere core. Hoe groot dit geheugen is hangt af van het aantal cores van de processor. Bij een quad-core is het in ieder geval 8MB. De hoeveelheid L2 cache is opgeschroefd naar 256KB per core.

De nieuwe Nehalem processor komt ook met een Integrated Memory Controller (IMC). Hierdoor is de processor in staat om het DDR3 geheugen zelf aan te spreken, wat uiteraard een snelheidswinst op moet gaan leveren.

Geen FSB

Bij de Nehalem is het gebruik van een FSB afgeschaft. Deze technologie heeft plaats moeten maken voor Intel QuickPath Interconnect. Dit is een techniek die gebruik maakt van een seriële point-to-point, packet based hoge snelheids verbinding. De bandbreedte die hiermee gehaald kan worden ligt met 25,6GB/sec significant hoger dan die van voorgaande processoren die gebruik maken van de FSB. Het aantal memory channels is van 2 opgevoerd naar 3, wat ook voor snelheidswinst moet gaan zorgen.

Tick-Tock

Tick-Tock, de upgrade methode van Intel sinds 2007. De tick van het ene jaar is het verkleinen van de procestechnologie, die het jaar daarna wordt opgevolgd door een tock, welke een nieuwe micro-architectuur voorstelt.

Op dit moment is bekend dat de zojuist besproken Nehalem over 2 jaar opgevolgd zal worden door Sandy Bridge, die met een productietechniek van 32nm ontwikkeld zal moeten gaan worden. Voor daarna staat de 22nm processor gepland, bekend onder de naam Ivy Bridge. De daarop volgende Haswell wordt door Intel nog niet besproken.