Deze week werd bekendgemaakt dat de Europese Commissie heeft besloten om Google officieel te beschuldigen voor machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan of het bedrijf machtsmisbruik heeft gepleegd met Android door fabrikanten te verplichten allerlei Google-apps mee te leveren als ze de Google Play Store willen gebruiken. Voor de beschuldiging van machtsmisbruik met de zoekmachine moet Google zich zelf zien te redden, voor machtsmisbruik met Android is mogelijk concurrent Microsoft de redder in nood.
Google gaat geen prettig jaar tegemoet, het Amerikaanse bedrijf ligt in Europa onder vuur en de brandjes lijken alleen maar groter te worden. De Europese Commissie heeft Google officieel beschuldigd van machtsmisbruik met zijn zoekmachine, omdat het eigen diensten heeft voorgetrokken in de zoekresultaten, terwijl het concurrenten juist lager positioneerde. Het bedrijf heeft meerdere keren de kans gehad om deze zaak te schikken maar heeft hier niet voor gekozen. Nu moet Google straks mogelijk op de blaren zitten en die zijn kostbaar, het bedrijf neemt het risico een boete te krijgen van 4,6 miljard euro.
Alsof dat nog niet genoeg is loopt er ook een onderzoek naar machtsmisbruik met Android. In de Verenigde Staten is recent besloten deze zaak niet door te zetten, maar in Europa lijkt het erop dat Google ook daarvoor op de pijnbank moet plaatsnemen. Al lijkt Microsoft mogelijk de redder in nood te zijn voor Google. Google zou zijn macht namelijk misbruiken door fabrikanten te verplichten een tiental Google-apps mee te leveren als ze het toestel willen voorzien van de Google Play Store.
Microsoft heeft deze week aangekondigd zeer intensief te gaan samenwerken met Cyanogen om een versie van Android te ontwikkelen die vrij is van Google-diensten en waarbij de diensten van Microsoft worden meegeleverd. Ook zullen deze bedrijven samen waarschijnlijk een nieuwe applicatiewinkel introduceren voor hun Android-versie. Doordat Cyanogen steun heeft gevonden bij een techgigant als Microsoft is er sprake van een serieus alternatief voor Google’s Android, waardoor ze wellicht onder de beschuldiging van machtsmisbruik uit kunnen komen.
Google is overigens van mening dat er geen sprake is van machtsmisbruik met Android omdat fabrikanten niet verplicht zijn om de Google-apps mee te leveren. Ze mogen Android ook zonder Google-apps uitleveren, maar dat betekent wel ook zonder de Google Play Store. Veel fabrikanten kiezen er echter voor om hun toestellen te laten licenseren door Google zodat ze ook de Play Store mogen meeleveren.