2min

Tags in dit artikel

, ,

De toekomst van werken is hybride. We hoeven momenteel niet meer aan te sluiten in de dagelijkse file en werken meer op afstand. Kantoren blijven wel bestaan, maar krijgen meer de functie van ontmoetingsplek. Deze omslag vraagt om verregaande digitalisering. Dat biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Mensen moeten immers veilig kunnen werken, zonder dat hun gezondheid in gevaar komt en zonder dat productiviteit eronder lijdt. In deze blog geven we drie tips om van het nieuwe werken een succes te maken. 

De beweging naar een mengvorm van deels op afstand werken en deels op kantoor was al gaande, maar kwam door COVID-19 in een stroomversnelling. De verwachting is dat hybride werken blijft. Daarom zoeken organisaties nu naar een strategie, een blauwdruk voor de toekomst. Drie tips om het meeste te halen uit de nieuwe situatie.

1: Faciliteer de mensen die op afstand werken 

Zorg dat mensen optimaal met elkaar verbonden zijn. Veel organisaties implementeerden aan het begin van de crisis snel een digitaal platform, zodat ze door konden werken. Ze keken niet of het ook de beste optie was. Voor goede samenwerking is het uiteraard belangrijk dat de kwaliteit van beeld en geluid goed is. Maar mensen moeten ook eenvoudig kunnen aansluiten bij meetings zonder gedoe met pin- en inlogcodes. En een scherm delen en het instellen van een virtuele of geblurde achtergrond moet simpel zijn. Slimme snufjes, zoals automatische transcriptie van opnames, besparen gebruikers veel tijd.  

Een goede IT-infrastructuur geeft mensen die op afstand werken een betere gebruikservaring en verhoogt het securityniveau. Dat laatste is belangrijk nu veel organisaties wakker liggen van het feit dat steeds meer digitale activiteit buiten de veilig geachte kantoormuren plaatsvindt. Een optimaal ingericht netwerk, met de juiste verbindingen, houdt dreigingen buiten de deur en is een fundament voor datagedreven werken. Dat is een manier om beter onderbouwde beslissingen te nemen. 

2: Zorg voor een veilige terugkeer naar kantoor 

Soms is het toch nodig om fysiek samen te komen op kantoor, voor een brainstorm of het opstarten van een project. Dat moet dan wel veilig kunnen, met inachtneming van regels voor hygiëne en social distancing. Met praktische maatregelen valt al veel te bereiken, zoals het invoeren van looproutes met eenrichtingsverkeer, of door het aantal bureaus per vierkante meter te verminderen. Maar ook technische oplossingen helpen, zoals non-touch bediening van liften en slimme camera’s die in de gaten houden of er niet teveel mensen in een ruimte zijn. 

3: Bevorder persoonlijk welzijn 

Veel mensen gedijen bij op afstand werken, omdat ze ongestoord en met volle concentratie kunnen werken. Maar er zijn ook mensen die thuis minder pauzes nemen of die de werkdag tot ver in de avond laten doorlopen. Het komt ook voor dat thuiswerkers zich minder gezien voelen. Of dat ze te verlegen zijn om het woord te nemen in een drukke videomeeting. Leidinggevenden moeten over de skills beschikken om mensen die op afstand werken betrokken te houden en aandacht te hebben voor persoonlijk welzijn. Het gemis aan contact met collega’s wordt soms al wat verzacht door voorafgaand aan een videomeeting tijd in te ruimen voor het maken van een praatje. Ook technologie neemt bezwaren weg. Slimme software bijvoorbeeld, die ‘ziet’ dat iemand zijn hand opsteekt en de moderator erop wijst dat iemand een vraag heeft of wil reageren. 

Dit is een ingezonden bijdrage van Cisco. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.