1 min

Tags in dit artikel

,

Passieve koeling

Een andere vrij rigoureuze maatregel tegen geluid is het aanschaffen van passief gekoelde onderdelen. Passieve koeling is gebaseerd op een oversized koelblok, wat voor de verandering niet voorzien wordt van een fan. Door de grootte van het koelblok zijn de koelprestaties al bij een kleine hoeveelheid wind gewaarborgd. En daar wringt nu juist de schoen, er blijft wind nodig in je behuizing, dus een of meer fans zal altijd nodig blijven.


In onze ervaring zijn videokaarten het meest geschikt voor passieve koeling, hoewel dat per serie videokaarten verschilt. De wat oudere kaarten zijn allemaal geschikt, modernere kaarten lang niet allemaal. Daar tegenover staat dat ook de passieve koelers nog steeds volop in ontwikkeling zijn. Videokaarten zijn in tegenstelling tot processoren geschikt voor wat hogere temperaturen. Dat passief gekoelde onderdelen warmer worden dan actief gekoelde is haast onvermijdelijk, maar in het geval van videokaarten niet echt problematisch.


Er zijn tegenwoordig zodanig stille actief gekoelde voedingen verkrijgbaar dat passieve voedingen weinig meerwaarde meer bieden. Het gebrek aan airflow moet vaak toch gecompenseerd worden, en daarmee gaat de geluidswinst weer verloren. Bovendien is een passieve voeding fors duurder dan een actief gekoeld exemplaar. Ons advies: zoek naar een stille voeding, die gewoon een fan heeft.

Al met al kan passieve koeling een uitkomst zijn in de strijd tegen geluid, maar het is niet alles goud wat er blinkt.