2min

Google-gebruikers kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een geavanceerd beveiligingsprogramma. Het programma ‘Geavanceerde beveiliging’ is erop gericht de beveiligingsmaatregelen van gevoelige accounts flink aan te scherpen. De dienst is er vooral voor mensen die een groter risico lopen op aanvallen, waaronder regeringsmedewerkers, politieke activisten en journalisten.

Dat meldt Google vandaag in een uitgebreide blog. Met het programma is het veel moeilijker voor kwaadwillenden om zich toegang te verschaffen tot accounts. Binnen het programma kan er enkel ingelogd worden met een wachtwoord én een fysieke beveiligingssleutel. Dat gaat dus verder dan traditionele authenticatie in twee stappen en zal het veel moeilijker moeten maken om in te breken op accounts. Door de geavanceerde beveiligingsmethoden, kan wel het enkele dagen duren voordat een account is hersteld, door de vele verificatie eisen die Google stelt.

Beperkte toegang

Maar de geavanceerde beveiliging gaat verder dan alleen een wat ingewikkeldere inlogmethode. Zo wordt de toegang tot gegevens tot vertrouwde apps beperkt. Maak je op je mobiele telefoon gebruik van Android, dan zijn er flinke beperkingen voor apps van derden. Toegang van apps van derden tot je gegevens, zoals e-mails en bestanden op de Google Drive, wordt beperkt. Apps van derden die toegang willen tot Gmail of Drive, krijgen daar simpelweg geen toestemming voor.

Ook kan alleen de Chrome-browser gebruikt worden voor toegang tot Google-diensten als Gmail of Foto’s. Zelfs voor iOS zijn er beperkingen: standaard iOS-apps krijgen ook geen toegang meer tot de Google-diensten. Dat is volgens Google nodig omdat ook vertrouwde apps gehackt kunnen worden. Door toegang te beperkingen tot door Google zelf ontwikkelde toepassingen, zijn gegevens in theorie een stuk beter beveiligd.

Geavanceerde beveiliging inschakelen

Om gebruik te kunnen maken van de geavanceerde beveiliging, moeten er fysieke sleutels ingesteld worden. Op de eerste plaats moet er een Bluetooth-sleutel aangeschaft worden – met kabel – die werkt op een telefoon, tablet en computer. Verder is het nodig om een USB-sleutel voor computergebruik te kopen.

Zodra je de sleutels binnen hebt, kan je inloggen op de pagina die Google ervoor gemaakt heeft, en de sleutels registreren. Voortaan zijn al je Google-accounts op die manier beveiligd.