2min

Nvidia heeft een zeer sterk kwartaal achter de rug. Niet alleen groeide de omzet enorm, ook nam de winst flink toe. Dat komt vooral door de gamedivisie en de verkoop van chips voor datacenters. De verwachtingen voor het volgende kwartaal zijn daarom naar boven bijgesteld.

De totale omzet van Nvidia bedroeg het afgelopen kwartaal 2,64 miljard dollar. Dat is een groei van maar liefst 31,5 procent. Verder was de groei van de winst nog veel hoger: die nam met 54,6 procent toe naar 838 miljoen dollar. Er werd verwacht dat het bedrijf een omzet van 2,36 miljard dollar zou draaien, dus de prestaties zijn beter dan verwacht. Sterker nog, nooit eerder had Nvidia zo’n goed kwartaal achter de rug.

Chipverkopen en gamedivisie

De meeste groei haalde Nvidia uit de verkopen van chips, ondanks dat daar nog altijd niet zijn voornaamste kracht ligt. Bedrijven als Amazon Web Services en Microsoft Azure kopen allemaal chips bij Nvidia, waarmee hun datacenters draaiende gehouden worden.

Uit de verkopen van chips haalde Nvidia afgelopen kwartaal dan ook 501 miljoen dollar, een verdubbeling. Dat was ook veel meer dan voorspeld: analisten hadden op dit vlak een omzet van 474,2 miljoen dollar verwacht. “We zien steeds meer vraag naar computerkracht voor datacenters en verwachten dat die alleen maar toe zal nemen,” aldus CEO Jensen Huang.

Maar de voornaamste bedrijfstak is nog altijd de gamedivisie. De omzet uit dat vlak nam met 25,5 procent toe naar 1,56 miljard dollar en was goed voor bijna 60 procent van de totale omzet van het bedrijf. Ook deze divisie deed het beter dan verwacht: voorspeld was een omzet van 1,31 miljard dollar.

Andere gebieden

Nvidia probeert verder uit te breiden naar andere gebieden. Zo onthulde het in oktober zijn eerste chip die specifiek ontworpen is voor zelfrijdende auto’s. Een andere nieuwe bron van inkomsten ligt in chips voor het minen van virtuele munten. Dat is nog geen belangrijke inkomstenbron, maar ook hier wordt veel groei verwacht.

De omzet uit auto-chips nam met 13,3 procent toe naar 144 miljoen dollar. Dat is iets minder dan de 149,8 miljoen dollar die voorspeld werd, maar niemand maakt zich hier echt zorgen om. Vooral op de lange termijn wordt hier meer van verwacht, naarmate het aantal zelfrijdende voertuigen toeneemt.

Voorspelling volgend kwartaal

Nvidia verwacht het volgend kwartaal nog meer omzet te boeken. Het stelt nu dat het vierde kwartaal goed zal zijn voor 2,65 miljard dollar, met een mogelijke afwijking van 2 procent. Dat laat zich vertalen naar een omzet van tussen de 2,6 miljard en 2,7 miljard dollar. Analisten gingen uit van 2,44 miljard dollar.