1 min

Google verwacht dat het Chrome OS klaar zal zijn in het vierde kwartaal van 2010. Google wil met het besturingsysteem gaan concurreren met Microsoft’s Windows-besturingssysteem, dat momenteel op meer dan 90 procent van alle pc’s wereldwijd draait.

Sundar Pichai, Hoofd van het Chrome-project, zei tegen verslaggevers op de Computex PC Show dat het Chrome OS in eerste instantie ontworpen is om te werken op laptops. Microsoft zei op donderdag dat de pogingen om een open-source besturingssysteem te maken zinloos zijn. Softwareontwikkelaars zouden volgens Microsoft applicaties moeten herschrijven om deze compatibel te maken met verschillende varianten van het besturingssysteem.

Pichai sprak deze bewering tegen en zei dat de kern van het OS hetzelfde zou blijven bij verschillende distributies en daardoor zouden softwarebedrijven niet gedwongen worden om applicaties te herschrijven.

"Chrome OS is een van de weinige toekomstige besturingssystemen waarvoor er al miljoenen applicaties zijn. Applicaties zoals Gmail hoeven niet herschreven te worden voor Chrome. Facebook hoeft geen app te schrijven voor Chrome", aldus Pinchai.

De webbrowser zal het centrale punt zijn in Chrome OS. Alle toepassingen zijn web-applicaties en het besturingssysteem zal vooral gericht zijn op cloud computing, het werken op servers op afstand.