Google heeft de nieuwste generatie Chromebooks met een hogere resolutie, ARM-processor en een aantrekkelijkere prijs gisteren gepresenteerd. Fabrikant van de Chromebooks is het Zuid-Koreaanse Samsung. Samsung is nu de enige fabrikant die deelneemt aan het Google Chrome OS-project, omdat Acer in april dit jaar besloot de stekker uit de eigen Chromebook-lijn te trekken.

De nieuwste Chromebook van Samsung weegt 1,1 kilo en heeft een scherm van 11.6-inch met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Eerder gebruikte Google nog Intel-processoren om hun "boot to browser"-apparaten aan te sturen, nu wordt gebruikt gemaakt van een dualcore Exynos 5 ARM-processor. Het overstappen naar de chips van ARM, die normaal vaak in mobiele apparaten worden gebruikt, verklaart mede waarom Google de prijs van deze laptop zo laag heeft weten te houden. De adviesprijs is namelijk 249 dollar.

Het blijft vooralsnog de vraag of Google naast de aantrekkelijke prijs ook de consumenten enthousiast kan maken om een laptop te kopen met alleen browsermogelijkheden. Dit laatste, zo blijkt uit eerdere uitgaven van Chromebooks, schrikte consumenten vaak af.

Techzine ging in het verleden aan de slag met een vorige versie van de Samsung Chromebook en Chrome OS. Lees onze bevindingen in dit artikel.