1 min

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld naar Apple en Ierland. Apple zou in Ierland een verlaagd belastingtarief hebben kunnen hanteren, in ruil voor het creëren van extra werkgelegenheid in dat land.

Gisteren werd door Financial Times al gemeld dat Apple zich mogelijk kan opmaken voor een miljardenboete vanwege staatssteun. De Europese Commissie bevestigt die berichtgeving vandaag min of meer met de bekendmaking dat een vooronderzoek naar de vermoedens wordt voortgezet in een uitgebreid onderzoek.

De voorlopige conclusie van het onderzoek is dat er sprake is van staatssteun aan Apple, omdat er afspraken zijn gemaakt die niet marktconform zijn. Dat heeft in oneerlijke voordelen voor Apple geresulteerd. Hoewel de Ierse regering natuurlijk bij de zaak betrokken is, zal Apple de schuld moeten ophoesten indien het bedrijf schuldig wordt bevonden.

Het is goed mogelijk dat ook andere technologiebedrijven zoals Facebook en Google zich op kunnen maken voor een zelfde onderzoek, naar deze bedrijven loopt momenteel een gelijksoortig vooronderzoek.