2min

Tags in dit artikel

, ,

Outdare Internet Services B.V., expert in webstandaarden, stelt dat de zoekmachine tot 40% van de huidige omvang teruggebracht kan worden en tegelijkertijd meerdere typen apparaten kan bedienen door de laatste ontwikkeling in webstandaarden toe te passen. Op basis van 200 miljoen homepage-aanvragen per dag wordt 300 GB bandbreedte bespaard. Dit komt overeen met een jaarlijkse besparing van zo’n Eur 100.000.

Google(tm) is de op drie na meest bezochte site in de wereld. Ook in Nederland wordt er flink ‘gegoogled’: Met 42% marktaandeel is Google(tm) op dit moment de grootste zoekmachine in ons land. Dit succes heeft Google(tm) te danken aan twee factoren: de verbluffende eenvoud van de interface en de geavanceerde zoektechnologie. Ondanks deze voorsprong blijft ook Google(tm) achter met het gebruik van webstandaarden als XHTML en CSS.

Christian ten Hoope, webstandaarden expert: ‘Door inhoud en vormgeving van elkaar te scheiden, is het eenvoudig geworden om bepaalde doelgroepen een speciale versie te serveren. Daarbij komt dat het toepassen van webstandaarden de kans minimaliseert dat de website niet goed functioneert in toekomstige browsers (forward compatible) en dat de webstandaard XHTML zo is opgebouwd dat ook oudere browsers de website kunnen weergeven (backward compatible). Daarnaast wordt de stylesheet (het deel waarin de vormgeving is opgenomen) gecacht waardoor de stylesheet maar één keer door de browser opgevraagd hoeft te worden. Dat scheelt enorm in de belasting van de server en in het nodeloos gebruik van bandbreedte’.

Bart van Maarseveen, algemeen directeur: ‘In de door ons uitgewerkte casus is Google(tm) als voorbeeld genomen omdat deze zoekmachine een ongelooflijk groot bereik heeft. Daarbij doet de eenvoudige en functionele interface vermoeden dat het niet beter kan. De getoonde voordelen van het correct gebruik van webstandaarden gelden voor vele websites en zeker de druk bezochte websites zullen naast de functionele voordelen ruim financieel voordeel hebben bij deze werkwijze.’

Outdare heeft op haar website een artikel gepubliceerd over de exacte wijzigingen die zij Google(tm) zou adviseren en de resultaten die dat oplevert. Raadpleeg www.outdare.nl voor meer informatie en het volledige artikel.

Meer informatie over webstandaarden en het belang daarvan is te vinden bij de W3C: http://www.w3.org/.