2min

Tags in dit artikel

, , ,

Glenn Xilson, een psychiater die werkzaam is voor de Londense universiteit King’s College voerde een tachtig tal tests uit voor TNS Research en kwam op een zeer merkwaardige bevinding.
Hij ontdekte dat de constante afleiding die e-mails, SMS en chats veroorzaken een veel grotere bedreiging vormen voor het IQ en de concentratie dan dat Cannabis dat doet.

De deelnemers van het onderzoek kregen regelmatig een nieuw tekstbericht toegestuurd terwijl ze op hetzelfde moment een aantal vragen en opdrachten voorgeschoteld kregen. Het bleek dat de deelnemers de berichten niet met rust konden laten en ze openden terwijl ze bezig waren met de andere taak. Dit gaf enorme gevolgen voor de productiviteit. Het IQ bleek met tien punten gedaald te zijn.

Bij de 1.100 proefpersonen namen slaperigheid, lusteloosheid en concentratiegebrek alarmerende vormen aan. Vooral e-mail bleken een verslavende werking te hebben die niet onderdoet aan softdrugs. Bij het gebruik van cannabis daalt het IQ slechts met vier punten.

De schadelijkste factor die door de onderzoekers werd ontdekt was het gebrek aan discipline bij het verwerken van e-mails. Bijna elke deelnemer had een soort van dwang naar het openen van het net binnengekomen bericht.

Verder bleek uit het onderzoek dat één op vijf deelnemers z’n gesprek of maaltijd onderbrak om het binnenkomend bericht te lezen. Negen op tien deelnemers vind dit ronduit grof, maar toch vind een derde dat dit gedrag inmiddels acceptabel is geworden.