2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband van bedrijven die zich sterk maken voor het beschermen van intellectuele eigendommen op software, zeggen dat de huidige wet- en regelgeving een dreiging vormen voor de ontwikkeling van de cloud computing-markt. Doordat deze niet goed op elkaar zijn afgestemd, wordt het vrije verkeer van data belemmerd.

Dat schrijft de BSA in een persbericht aan Techzine. De belangenorganisatie heeft onderzoek verricht in 24 landen die gezamenlijk 80 procent van alle informatie- en communicatietechnologie wereldwijd vertegenwoordigen.

BSA komt tot de conclusie de huidige wet- en regelgeving in de diverse landen niet of onvoldoende geharmoniseerd zijn. Om de markt voor cloud computing te stimuleren en het maximale uit cloud-technologie te halen, is het essentieel om het internationale dataverkeer beter te laten verlopen. Regeringen moeten daarom hun beleid beter op elkaar afstemmen, zo adviseert de belangenorganisatie in haar Global Cloud Scorecard.

"Schaalgrootte is een voorwaarde om echt te profiteren van cloud computing", aldus president en CEO van BSA Robert Holleyman. "In een wereldwijde economie moet je toegang hebben tot technologie op servers die fysiek overal op de wereld kunnen staan. Ongeacht of je die technologie nu voor persoonlijk of zakelijk gebruik nodig hebt. Dat vereist echter wet- en regelgeving die een vrij verkeer van data mogelijk maakt over landsgrenzen heen. Op dit moment hebben te veel landen te veel verschillende regelgeving die de handel in digitale diensten afremt. Een gezonde nationale markt voor cloud computing betekent namelijk niet automatisch dat deze markt aansluit bij de wetgeving van andere landen."

Japan voert de ranglijst aan omdat het over een uitgebreide privacybescherming beschikt die geen remmende werking heeft op het vrije dataverkeer. Tevens heeft het land diverse wetten om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Brazilië vormt de hekkensluiter op de ranglijst, het geen privacywetgeving heeft. Evenmin beschikt het land over wetgeving om zich te weren tegen cybercriminelen en doet het vrij weinig om intellectueel eigendom te beschermen.