Cloudadoptie blijft achter bij inkoop

Abonneer je gratis op Techzine!

Als het aankomt op inkoop, blijft de adoptie van de cloud behoorlijk achter bij grote Nederlandse bedrijven. 73 procent van de grote Nederlandse bedrijven werkt met eigen inkoopsoftware die binnen de kantooromgeving op eigen computersystemen draait. Een veel kleiner deel maakt gebruik van online mogelijkheden.

Dit blijkt uit een onderzoek van Conclust Research onder 206 inkoopmanagers van Nederlandse organisaties met een minimale jaaromzet van 25 miljoen euro. Uit het onderzoek kwam het beeld naar voren dat 14% van de ondervraagde organisaties gebruik maakt van inkoopsoftware vanuit een private cloudomgeving. De publieke cloud is nog verder weg voor inkopers: slechts 1% van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een publieke cloud voor inkooptoepassingen.

Uit het onderzoek blijkt dat er verder een groot verschil zit tussen bedrijven met de hoogste omzetten en de rest. De inzet van een private of publieke cloudoplossing is bij organisaties met meer dan 500 miljoen jaaromzet met respectievelijk 17% en 4% relatief hoger is dan bij bedrijven met een lagere jaaromzet. De verschillen per sector zijn te verwaarlozen. Alleen de zorgsector maakt met 4% relatief meer gebruik van inkoopsoftware uit de publieke cloud.

“De lage adoptiegraad van de cloud binnen inkoop is opmerkelijk. Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren,” vertelt Marcel Doppenberg, Country Manager van SynerTrade.

Uit eerder onderzoek van SynerTrade bleek dat de populairste cloudapplicaties onder Nederlandse bedrijven HR, Office en CRM zijn. Ruim 42 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt HR-software in de cloud, gevolgd door 22% dat Office-toepassingen in de cloud gebruikt. CRM-software is de derde meest gebruikte Software-as-a-Service oplossing in het Nederlandse bedrijfsleven.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoeksrapport.