3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Peter Moore, die sinds 2003 de drijvende kracht is achter de Interactive Entertainment Business van Microsoft, verlaat het Microsoft en gaat aan de slag als President van de EA Sports divisie van Electronic Arts. Zijn plaats wordt ingenomen door Don Mattrick, voormalig President van Electronic Arts.

Moore kwam in 2003 bij Microsoft werken en kende daar goede en slechte tijden. Moore was één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Xbox 360 en de wereldwijde launch van het apparaat. "Peter heeft enorm veel bijgedragen aan de gamesmarkt sinds hij bij ons in dienst kwam en we vinden het jammer dat hij vertrekt. Hij heeft de wereldwijde launch van de Xbox 360 geleid, geholpen om de console in een stijgende lijn te krijgen en de Games for Windows serie te vernieuwen", aldus Robbie Bach, president van Microsofts Entertainment and Devices Divisie.

Microsoft laat op haar site weten dat Peter Moore om persoonlijke redenen wil verhuizen naar de regio waar zijn familie woont en dat hij een andere kans in de gameindustrie heeft gekregen. Die kans is een baan als president bij EA Sports. "Peter Moore’s bewezen prestaties op het gebeid van leiderschap in games en sport maken van hem de perfecte persoon voor EA Sports. Als een partner bij Microsoft en eerder als concurrent hebben we zijn visie en leiderschap leren te respecteren", aldus CEO John Riccitiello van EA.

Moore’s vervanger bij Microsoft is ook al bekend, dat wordt Don Mattrick. Mattrick was al sinds februari 2007 als externe adviseur verbonden aan Microsoft, maar gaat nu dus volledig aan de slag voor het bedrijf. Mattrick stapte een jaar eerder, in februari 2006, nog op als president van EA’s Worldwide Studios. Tijdens zijn carriëre van 23 jaar was hielp hij mee aan franchises als Need for Speed, Harry Potter en The Sims. De softwaregigant is blij om Mattrick nu in de gelederen te hebben. "Alhoewel Peter zeker gemist zal worden, zijn we blij dat we één van de meest getalenteerde en gepassioneerde veteranen uit de industrie aan boord te hebben. Don is bekend en wordt gerespecteerd in de industrie, voor zijn technische expertise en managementkennis. Het team kijkt er naar uit om onder leiding van Don onze belangrijkste feestdagen ooit te hebben."

Voor velen is het geen verrassing dat Moore besloten heeft te vertrekken bij Microsoft. De laatste maanden waren lastige voor Moore, onder andere door problemen met de Xbox 360 console. Zo had Microsoft gehoopt op twaalf miljoen verkochte Xbox 360’s tot 30 juni, maar dat waren er uiteindelijk 11,6 miljoen. Verder reageerder Moore in mei nog redelijk luchtig over de betrouwbaarheidsproblemen van de Xbox 360, maar in juli kondigde Microsoft aan dat het meer dan één miljard dollar gaat uitgeven aan verlenging van de garantie van de Xbox 360. Moore boodt daarna publiekelijk zijn excuses aan in een brief aan de Xbox gemeenschap.

Moore hoeft trouwens niet op een houtje te gaan bijten, zijn basissalaris bij EA Sports wordt 550.000 dollar per jaar. Daarnaast kan hij maximaal een bonus van 75 procent op zijn jaarsalaris ontvangen, krijgt hij een éénmalige bonus van anderhalf miljoen dollar, de mogelijkheid om 350.000 aandelen in EA te kopen. Voor de verhuizing krijgt hij nog eens 330.000 dollar.