“Overheidsdiensten in 2017 nog niet digitaal beschikbaar”

Volgens Lineke Sneller, hoogleraar Toegevoegde waarde van IT aan de Nyenrode Business Universiteit, hoeven we er niet op te rekenen dat alle overheidsdiensten in 2017 digitaal beschikbaar zijn. Zij stelt dat het onwaarschijnlijk is dat de visie van de overheid in 2017 gerealiseerd is. Het idee is dat alle diensten van de rijksoverheid dan digitaal kunnen worden afgenomen.

Momenteel is er een tijdelijke IT-commissie actief die voor de Tweede Kamer onderzoek doet naar IT-projecten bij de overheid. Eerder werd al duidelijk dat veel van de IT-projecten niet worden gerealiseerd, langer duren of gewoon duurder uitvallen. Dit kost de overheid elk jaar 4 à 5 miljard euro. Ook werd duidelijk dat veel van de bedrijven die falen niet juridisch worden aangepakt en vaak ook gewoon hun geld krijgen.

De visie van de Tweede Kamer is nu ook aan bod gekomen, de bedoeling is dat alle diensten van de rijksoverheid in 2017 digitaal kunnen worden afgenomen. Volgens Lineke Sneller, hoogleraar Toegevoegde waarde van IT aan de Nyenrode Business Universiteit, is het onwaarschijnlijk dat die visie gerealiseerd wordt. Bij de overheid ontbreekt het aan mensen en kennis om complete IT-projecten te leiden, dat is het eerste probleem. Volgens Sneller is er veel optimisme over wat er allemaal mogelijk is, maar wil de overheid het vervolgens te snel en wordt er veel te weinig tijd uitgetrokken om iets goed te ontwikkelen.

Daarnaast is Sneller van mening dat de overheid de burgers ook moet voorbereiden en verleiden om dergelijke systemen te gebruiken. Gebeurt dit niet, dan blijft de vraag en behoefte om de oude systemen en manieren te gebruiken bestaan.