Microsoft combineert HoloLens met nieuwe MRI-technologie

Microsoft combineert HoloLens met nieuwe MRI-technologie

Microsoft heeft een interessante toepassing bedacht voor enerzijds de AR-headset HoloLens en anderzijds MRI-scanners. Door de twee te combineren met nieuwe mogelijkheden op het gebied van quantum computing, kan het bedrijf de kwaliteit van medische beelden flink verbeteren.

Dat kondigt Microsoft vandaag aan. Het bedrijf werkt samen met de Case Wester Reserve University (CWRU) om de HoloLens-technologie naar een nieuwe vorm van MRI te brengen. Het gaat om Magnetic Resonance Fingerprinting (MRF), waarbij de quantum-algoritmes grotere hoeveelheden data verwerken dan momenteel haalbaar is met traditionele computers.

Flinke vooruitgang

Bij een reguliere MRI-scan wordt er een reeks vaste beelden gemaakt om aan de hand daarvan een diagnose te kunnen maken. MRF maakt echter gebruik van telkens een andere reeks beelden, om daarmee een per patiënt uniek beeld te maken. Die kaarten worden uitgebreid bestudeerd en gecontroleerd aan de hand van standaardoverzichten van lichaamsweefsel om daarmee sneller diagnoses te kunnen maken.

De aanpak brengt volgens Microsoft en CWRU significante verbeteringen met zich mee ten opzichte van traditionele MRI-scans. Medische professionals zullen gebruik maken van de HoloLens om de 3D MRF-beelden te bekijken, die door quantum-algoritmes verwerkt worden. Het gaat overigens vooral om algoritmes die gebruik maken van quantum-mogelijkheden die er zijn, maar niet echt in die categorie vallen. Microsoft zelf noemt het algoritmes die geïnspireerd zijn op quantum computing.

Hoe het ook zij; de nieuwe scans bevatten veel meer informatie voor artsen en medisch specialisten om diagnoses mee te maken. Ook zijn de scans sneller en daardoor comfortabeler voor de patiënt. Mooi is de combinatie van de AR-bril van Microsoft met machine learning en quantum computing, waarmee nu al verbeteringen behaald kunnen worden.