2min

Google kondigt aan dat het bedrijf geen kunstmatige intelligentie (AI)-tools meer gaat maken die het winnen van olie en gas versnellen. Het besluit volgt kort op een kritisch rapport van Greenpeace over de rol van Google, Microsoft en Amazon in de olie-industrie.

Google vertelde aan Forbes dat het bedrijf geen nieuwe AI- en machine learning-algoritmes meer bouwt voor de olie-industrie. De technologie werd gebruikt om het oliewinningsproces te versnellen en te voorspellen waar bedrijven ruwe olie kunnen vinden. De techgigant gaf wel aan dat bestaande contracten met bedrijven niet geschonden zullen worden. Olie- en gasbedrijven kunnen ook nog gewoon Google’s clouddiensten gebruiken voor hun IT- en dataprocessen.

Greenpeace rapport

Het besluit van Google heeft zeer waarschijnlijk direct te maken met het rapport van Greenpeace. In het rapport beschuldigt Greenpeace Google, Microsoft en Amazon van het veroorzaken van meer schade aan het milieu vanwege hun samenwerking met grote oliebedrijven. Zo hebben de bedrijven contracten met onder andere Shell, BP en ExxonMobil. Het moment dat de inkomsten van olie en gas afnamen, werd de hulp ingeroepen van bedrijven zoals Google om de productiekosten te verlagen. Zij hielpen deze bedrijven om sneller gas en olie te winnen, terwijl deze techreuzen zelf doelstellingen hebben om hun eigen CO2-uitstoot te verminderen.

In het rapport schreef Greenpeace dat “alle drie de techbedrijven zich bewust lijken te zijn van het contrast tussen hun gestelde klimaatdoelstellingen en de werkelijke klimaatimpact van het helpen van de fossiele brandstofsector om productiever en efficiënter te worden.”

Amazon gaf geen commentaar op het rapport en verwees naar een statement op de website waarin het uitlegt dat ‘de energie-industrie toegang moet hebben tot dezelfde technologieën als andere industrieën.’ Ook zei het bedrijf dat het de overgang naar duurzame energie wil versnellen.

Microsoft verklaarde dat de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie een gecompliceerde zaak is. Wel streeft het bedrijf ernaar om in 2030 CO2-negatief te zijn. Dit statement werd bekritiseerd door Greenpeace aangezien Microsofts contract met ExxonMobil ‘zou kunnen leiden tot een koolstofuitstoot van meer dan 20 procent van Microsofts jaarlijkse CO2-voetafdruk.’