min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse programmeur die de dvd-kraakcode DeCSS publiceerde op zijn website handelde als dief en niet als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Dit stelde de openbare aanklager in Californië donderdag tijdens de herziening van de DeCSS-zaak die momenteel bij het Hooggerechtshof ligt. De Amerikaanse DVD Copy Control Association (CCA) heeft het hooggerechtshof van Californië verzocht de uitspraak in de DeCSS-zaak te herzien. De rechter oordeelde na een hoger beroep in november vorig jaar dat ‘het bedrijfsgeheim’ van de DVD CCA, die de beveiliging CSS heeft ontwikkeld, niet opweegt tegen het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. DeCSS is een programma waarmee de beveiliging van dvd’s kan worden gekraakt.

Van oorsprong is DeCSS ontwikkeld om dvd’s te kunnen afspelen op een Linux-computer, maar via de code is het mogelijk de content van dvd’s te kopiëren. De Amerikaan Andrew Bunner plaatste de code op zijn website, volgens eigen zeggen om mensen met een Linux computer in staat te stellen hun eigen dvd’s te kunnen afspelen. Op last van de rechter moest hij de code vervolgens verwijderen, maar Bunner ging in hoger beroep.

Bunner vond de DeCSS informatie naar eigen zeggen op internet. De rechter in oordeelde in hoger beroep dat bedrijfsgeheimen alleen gelden voor mensen die erbij gebaat zijn het een geheim te houden. Een buitenstaander die de informatie aantreft in het publieke domein kan niet tegengehouden worden deze informatie te reproduceren. Openbaar aanklager Bill Lockyer omschreef DeCSS gisteren als inbrekersgereedschap. “Het is niet logisch dat de wet een vrijhaven voor hackers creeërt”, aldus Lockyer. Volgens één van de advocaten van DVD CCA is het waarschijnlijk dat het hooggerechtshof de uitspraak in hoger beroep zal herzien. "De zaken waar het hier om draait zijn extreem belangrijk. Niet alleen voor de DVD-industrie, maar voor alle branches die vertrouwen op wetten die hun producten beschermen."