3min

De Europese Commissie zal op 11 september een pakket aan plannen presenteren, om de Europese telecomsector te hervormen. Dit heeft Eurocommisaris Neelie Kroes laten weten in een brief, het doel is om zo snel mogelijk één Europese telecommarkt te creëren, waardoor de economische groei in Europa zal versnellen, er nieuwe banen worden gecreëerd en Europa weer een leidende rol krijgt in mobiele technologie.

De voorzitter van de Europese Commissie (EC), José Manuel Barroso, zal woensdagochtend de plannen presenteren, waarna Eurocommissaris Neelie Kroes ze in de middag zal toelichten. Het gaat om meerdere nieuwe of aangepaste richtlijnen binnen een groot pakket. De inzet is in elk geval hoog en kan ongetwijfeld rekenen op kritiek van de telecomproviders.

Enkele voorstellen zijn al bekendgemaakt, onder meer het afschaffen van roamingkosten voor bellen binnen de EU, wat al in 2014 geregeld moet worden. Verder zal de EU doorpakken met het verlagen van de roamingkosten van data, maar de EC geeft al min of meer een dringend advies aan de telecomoperators om in te gaan zetten op Europese bundels, waarbij je huidige nationale abonnement binnen heel Europa gaat gelden. Enkele providers hebben inmiddels al zogenaamde EU-bundels, al zijn deze op dit moment nog vrij prijzig. De inzet van de EC is echter dat deze EU-bundels tegen hetzelfde tarief worden aangeboden als de huidige nationale abonnementen, al wordt dat niet direct zo geformuleerd.

Ook wil de EC dat bellen vanaf een vast nummer naar een buitenlands nummer binnen de EU hetzelfde tarief krijgt als gesprekken binnen de landsgrenzen.

De bedoeling is dat telecomoperators en providers van vast internet straks makkelijker diensten kunnen aanbieden in andere Europese landen via een virtual-access product waarvan de regels en techniek vaststaan. Op die manier moet het makkelijker worden om in heel Europa diensten uit te rollen.

Op dit moment lijkt het erop dat de EC ervoor heeft gekozen om af te zien van een grote Europese telecomtoezichthouder. Wel wil de EC dat de toezichthouders beter gaan samenwerken en als eenheid opereren. De EC wil geen herhaling van de veiling van de 800 MHz-band, waarbij elk land op een ander moment besloot de veiling te organiseren en andere voorwaarden te stellen aan het gebruik van deze band. Een oplossing zou zijn geweest om Europese spectrumlicenties in te voeren en deze voortaan voor heel Europa te veilen, maar gezien de recente veilingen in diverse landen is dit praktisch onhaalbaar.

Ook zal er een vorm van netneutraliteit worden gepresenteerd, maar helemaal duidelijk is dit op dit moment nog niet. Het lijkt erop dat de EC niet wil dat providers diensten gaan blokkeren, maar ze mogen wel extra geld vragen voor het aanbieden van premium-diensten, waarbij de snelheid van bepaalde diensten hoger is. Of providers dan ook diensten mogen afknijpen is nog onduidelijk, maar gezien uitlatingen van Kroes lijkt dit niet aannemelijk. Wel wil de EC dat de telecomoperators een stuk transparanter gaan werken, zo moeten ze straks actuele snelheden vermelden in hun advertenties en niet theoretische snelheden.

De voorstellen die op 11 september worden gepresenteerd zijn overigens nog niet definitief, zowel de Parlementsleden als de lidstaten mogen hier nog over stemmen.